30.11.2019. 21:54
0
Luka Šulić: Trudim se da budem revolucionaran
Nakon turneja širom svijeta kao dio priznatog dua “2Cellos”, violončelista Luka Šulić je odlučio da sam snimi album i bude prvi muzičar u istoriji koji će izvesti cjelokupna Vivaldijeva „Četiri godišnja doba“ u aranžmanu za solo violončelo.

Albumom, koji je snimio za „Soni klasikal“ u Rimu, Šulić se vraća svojim klasičnim korijenima, a predstaviće ga nizom nastupa, uključujući i Beograd 6. februara u Centru „Sava“.

2Cellos su tokom svoje karijere imali za cilj popularizovanje klasične muzike, a kako, u razgovoru za Tanjug, Šulić ističe, to je upravo jedan od razloga zašto se odlučio baš za kompoziciju Četiri godišnja doba.

“Smatram da se svako ko sluša ovo Vivaldijevo djelo odmah može zaljubiti u klasičnu muziku, a to jeste moja životna misija. Treba se boriti. Mi koristimo društvene mreže, kao jedan od načina promocije, ali isto tako odabirom samog repertoara klasiku približavamo publici. Odabrao sam djelo koje je za sve, a ako se to prezentuje na pravi način, odsvira sa puno emocija, žara i strasti, ako uživa izvođač u tome – onda će uživati i publika, doći ćemo do njihovih srca“, kaže violončelista.

Drugi razlog za odabir Četiri godišnja doba je, kako kaže, taj da je za njega bio veliki umjetnički izazov da odsvira ovo djelo prvi put u istoriji u aranžmanu za violončelo:

“Uvijek kada nešto radim i sa 2Cellos i samostalno, želim da napravim nešto novo, nešto revolucionarno“.

Međutim, ovo Vivaldijevo djelo ga veže i za najranija sjećanja iz djetinjstva, jer kako otkriva, to je bila prva kaseta u kolima njegovog oca, odrastao je uz tu kompoziciju.

„Uvijek mi je bila želja to da odsviram na čelu i evo napokon je došlo pravo vrijeme za to pošto smo sa ‘2Cellos’ uzeli jednu pauzu od turneja, te je ovo bio najbolji trenutak da se i Stjepan i ja posvetimo solo projektima koje smo imali u glavi već duže vrijeme“, navodi muzičar.

Razlog zbog kojeg je “2Cellos” toliko uspješan i zbog kojeg je postao muzički fenomen, je, kako ističe, baš zbog njihovih individualnih karakteristika i kvaliteta koje posjeduju kao individualci.

„Bilo bi šteta zanemariti taj aspekt naših života, a 2Cellos će uvijek biti tu. Imamo priliku da doživimo sve što možemo od klasičnih koncerata po salama, halama do arena, što je stvarno veliko zadovoljstvo“, objašnjava Šulić.

Za Beograd ga vežu samo najljepše uspomene, a jedan od najboljih koncerata, priznaje, dogodio mu se u Areni kada su nastupali kao “2Cellos”. Od beogradske publike, zato nema tremu i jedva čeka da se vrati u Centar „Sava“.

Za vrijeme snimanja u Rimu rodila mu se ćerka Hana kojoj je i posvetio album.

„Posvetio sam joj album da joj se odužim jer me nije bilo tamo. Nikada to neću prežaliti, ali nažalost, neke stvari jednostavno ne možeš da planiraš. Hana se rodila 13 dana ranije, a ja sam naivno mislio da ću otići u Rim, snimiti album i vratiti se supruzi. Ali eto, sudbina je tako htjela, porođaj je prošao dobro, tako da smo svi srećni što ću sada, zbog pauze sa 2Cellos biti više sa svojom porodicom“, zaključuje Šulić, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

Luka Sulic
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.