26.3.2024. 8:34
0
Hanka Paldum o bajramskom koncertu u Mostaru, ramazanu, Abdulahu Sidranu...
Prva dama bh. estrade Hanka Paldum uveliko se priprema za veliki koncert u Mostaru koji je zakazan za prvi dan Bajrama u dvorani "Midhad Hujdur Hujka" u Sjevernom logoru.

Ovaj muzički događaj bit će završnica manifestacije “Ramazan u Mostaru”, koju organiziraju Grad Mostar i Centar za kulturu u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Mostar i Bošnjačkom zajednicom kulture "Preporod", Kulturnim centrom Mostar- Sjever i Domom kulture Blagaj.

- Nakon duže vremena imat ću ozbiljan koncert u Mostaru koji sam priželjkivala već odavno, a u ovoj dvorani pjevat ću nakon tri decenije. Ovo je ozbiljan projekat kojem pristupamo krajnje profesionalno i na bini sa mnom će biti moj veliki orkestar sa pratećim vokalima. Koncert će trajati dva sata, a na repertoaru će se, uz moje najveće hitove, naći sevdalinke i ilahije. Publika očekuje najbolje od mene i moram opravdati njihovo povjerenje – kaže Hanka Paldum.

Bajramski koncerti, kako naglašava, imaju posebnu težinu, a našu muzičku divu raduje činjenica da će u Mostar doći njena vjerna publika iz cijele BiH, ali i iz Hrvatske.

- Na društvenim mrežama su mi se javili brojni ljubitelji mojih pjesama i doći će u Mostar iz svih krajeva BiH, ali i iz Zagreba i Dubrovnika. Na bajramskom koncertu 10. aprila interpretirat ću i sevdalinke "Oj Mostaru moj beharu", "Lijepi li su mostarski dućani" i "Čudna jada od Mostara grada". Bit će još divnih pjesama. Na slatkim sam mukama kako da sklopim repertoar. Jednu pjesmu ubacim i tako u krug. Mnogo laķše bi mi bilo da koncert traje tri sata - nastavlja Paldum.  

Za Hanku Paldum mjesec ramazana uvijek je poseban period. Bosanskohercegovačka diva sevdaha se tada povlači iz javnosti te obavlja sve vjerske dužnosti vezane za ovaj sveti mjesec.

- Ramazan provodim uglavnom u krugu porodice i prijatelja, sve kako Bog zapovijeda. Tako je najljepše. Iftarim uglavnom kod kuće sa svojim najbližim i najdražim. Topa, čorba, slani i slatki bosanski specijaliteti se pripremaju svaki dan. Uvijek malo više pripremimo pa ne pojedemo sve. Drago mi je kada su sa nama i komšije i prijatelji i da podijelimo nafaku zajedničku. Iftar je slađi i veći je bereket kada ima više ljudi - govori Hanka. 
 
Paldum je izuzetno potresla smrt Abdulaha Sidrana. 

- Jednostavno, nisam mogla vjerovati. Veliki je to gubitak, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već za  svakog normalnog čovjeka. Sidran se cijeli život borio za istinu i pravdu. Njegova istina nije godila onima koji ne haju za narod, znao je izgovoriti u pravom momentu, bez straha hoće li se nekom dopasti. Nikada se nije nikom dodvoravao i podilazio. Bio je direktan i iskren i takvog  treba da ga pamtimo. Sidran je bio slabašnog zdravlja, ali se toliko borio. Imao je unutrašnju snagu koja ga je održavala - kaže na kraju Hanka.

(Erna H.)

 
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.