28.10.2015. 22:57
0
Američki astronauti oborili rekord: Više od sedam sati u "svemirskoj šetnji"
Dvojica astronauta Američke svemirske agencije (NASA) proveli su sedam sati i 16 minuta izvan Međunarodne svemirske stanice, što je najduža boravak izvan stanice u historiji ove zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Rekordni boravak izvan stanice zabilježili su astronauti Scott Kelly i Kjell Lindgren, a na to su bili prinuđeni radi provjere i obnove svemirske stanice, koja se nalazi oko 400 kilometara od zemlje. 

Oni su izvan stanice proveli sedam sati i 16 minuta, čime je oboren dosadašnji rekord NASA-e. Narednu "šetnju" će obaviti 6. novembra.

Pored dvojice Amerikanaca, u Međunarodnoj svemirskoj stanici nalaze se trojica ruskih astronauta Sergej Volkov, Mikhail Kornienko i Oleg Kononenko te Japanac Kimia Yui. 

(Anadolija)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.