15.12.2015. 12:47
0
Anketa: 89 posto Evropljana smatra da žene imaju više afiniteta za sve druge djelatnosti osim za nauku
Čak 89 posto anketiranih Evropljana smatra da žene imaju više afiniteta za sve druge djelatnosti osim nauke. Najviše, 67 posto anketiranih, smatra da žene ne postaju uspješni naučnici zbog "manjka sposobnosti".

Među ostalim razlozima zbog kojih žene "ne mogu" da ostvare karijeru naučnika, akteri istraživanja ističu "nedostatak samopouzdanja" - 25 posto, kao i manjak kompetitivnosti /19 posto/ i ambicije /15 posto/. 

Kada su anketirani upitani kako zamišljaju osobu koja se bavi naukom, 54 posto njih odgovorilo je da je istraživač muškarac. 

Oko 60 posto anketiranih smatra da su muškarci prikladniji za posao vrhunskog naučnika, dok 69 posto smatra da su žene prikladnije za posao u vezi sa komunikacijom i društvenim sektorom. 

Čak 51 posto anketiranih žena smatra da su muškarci prikladniji za bavljenje naukom, a 66 posto vjeruje da ženama nedostaju određene vještine za rad u oblasti nauke. 

Samo 39 posto ispitanih smatra da su za posao vrhunskog naučnika prikladnije žene.

Istraživanje francuskog instituta OpinionWay, sprovedeno u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Španiji, pokazuje da većina anketiranih muškaraca, ali i žena, smatra da nježniji pol nije u stanju da se ozbiljno i u većem broju bavi naukom. 

Tokom 1990. godine u cjelokupnoj istraživačkoj naučnoj zajednici bilo je 26 posto žena, a dvadeset godina kasnije /2010. godine/ ženski udio "porastao" je na 29 posto - dakle samo za tri posto. 

Od 1901. godine samo tri posto Nobelovih nagrada za nauku dodijeljeno je ženama. 

(SRNA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.