6.4.2019. 17:26
0
Japanci eksplozivom razorili asteroid
Japanska svemirska agencija saopštila je da je eksploziv koji je bačen juče iz njihove letilice Haiabusa2 uspješno po prvi put razorio površinu asteroida kako bi formirao krater i otvorio put za prikupljanje podzemnih uzoraka za moguće tragove o nastanku Sunčevog sistema.

Jučerašnja misija bila je najrizičnija za Haiabusa2 jer je morala odmah da se odmakne da je ne bi pogodila leteća krhotina od eksplozije, prenio je AP.

Haiabusa2 je u februaru uspješno dotakla malu površinu na asteroidu kada je, takođe, prikupila prašinu i sitne ostatke.

Planirano je da letilica napusti asteroid krajem 2019. godine, a krajem 2020. godine donese na Zemlju površinske fragmente i podzemne uzorke.

Asteroid koji je dobio ime Rjugu, po podvodnoj palati u japanskoj narodnoj priči, udaljen je oko 300 miliona kilometara od Zemlje, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.