31.5.2019. 16:06
0
Matematički polumaraton u Tuzli okupio 400 učenika i studenata
Matematički polumaraton, jedinstven naučni događaj u BiH i zemljama regije, okupio je danas na Univerzitetu u Tuzli oko 400 učenika i studenata naklonjenih matematici.

Ovo je drugi polumaraton koji ove godine okuplja 14 predavača, koji će govoriti o 12 popularnih tema iz matematike.  

- Mi smo mišljenja da je ovo jedan lijep način popularizacije matematičke kulture, logičkog razmišljanja i podizanja svijesti o matematici - kaže profesor Enes Duvnjaković, predsjednik Udruženja matematičara Tuzlanskog kantona.

Teme su osmišljenje na način da svi koji žele prisustvovati ne trebaju imati nikakvo posebno predznanje o matematici.

- Primjerice imamo predavanje o razvoju pitagore kroz istoriju. Govorit ćemo i o Fibonaccijevim brojevima, a znamo da se taj Fibonaccijev niz koristio u filmu 'The Da Vinci Code' i da su pomoću tog niza koji je tri puta korišten u filmu riješene i dešifrovane neke stvari. Govorit ćemo i o zlatnom rezu, arhitekturi, prirodi, vedskoj matematici, modernim alatima, brojanjem zvijezda te matematici duge. Sve su to veoma prihvatljive teme za sve koji žele doći – istaknuo je Duvnjaković.

Dekan Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli Vedad Pašić kaže da je matematika sve popularnija znanost među mladima.

- Matematičari su ljudi koji se bave najraznorodnijim strukama i temama i to ne samo u naučnom smislu nego i u industriji, financijama, u svakodnevnom životu. Matematika je zapravo način razmišljanja – istaknuo je Pašić.

Organizatori matematičkog polumaratona nadaju se da će ovaj događaj uskoro prerasti u maraton i da će mladi u njemu uživati 24 sata. 

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.