2.4.2021. 9:03
0
Zašto bi trenutne vakcine protiv koronavirusa za godinu dana mogle postati neučinkovite?
Istraživanje u 28 država u kojem je učestvovalo 77 svjetskih stručnjaka, virologa, infektologa i epidemiologa ukazalo je na mogućnost da postojeće vakcine protiv COVID-19 za godinu dana postanu "neučinkovite" zbog mutacija virusa.

Dvije trećine stručnjaka iz ove grupe je reklo da čovječanstvo ima na raspolaganju “godinu dana ili manje prije nego što vakcine prve generacije postanu neefikasne i budu potrebne nove ili modifikovane vakcine”. Dok tek svaki osmi stručnjak vjeruje da mutacije virusa nikada neće imati toliki uticaj na vakcine da one postanu neefikasne, prenosi CNBC.

Istraživanje je objavljeno u utorak, 30. marta koje je vodio Savez za narodne vakcine (The People’s Vaccine Alliance), međunarodne koalicije sa više od 50 organizacija uključujući Afrički savez, Oxfam i UNAIDS (Program Ujedinjenih nacija za HIV/AIDS) i koji vodi kampanju za ravnopravni globalni pristup vakcinama protiv COVID-19.

Većina stručnjaka, gotovo 90 posto njih, rekla je da bi trajni niski pristup vakcinama u mnogim zemljama povećao vjerovatnoću da se pojave rezistentne mutacije. Savez za narodne vakcine upozorio je da će, prema trenutnoj stopi globalnih programa vakcinacije, samo 10 posto ljudi u većini siromašnih zemalja biti vakcinisano u sljedećih godinu dana.

Ovako slaba masovna vakcinacija stvoriće uslove da se pojave novi mutirani sojevi virusa koji su otporni na prvu generaciju vakcina.

Savez je pozvao na ukidanje monopola farmaceutskih kompanija i na dijeljenje tehnologije preko Svjetske zdravstvene organizacije (SZO/WHO) kako bi se povećala proizvodnja i omogućio veći pristup vakcinama.

“Što više virus cirkuliše, veće su prilike da se pojave mutirane varijante, što bi moglo da dovede do toga da postojeće vakcine postanu neefikasne. Istovremeno, siromašne države su ostavljene na začelje bez vakcina i osnovnih medicinskih potrepština kao što je kiseonik”, rekla je Devi Sridhar, profesorica javnog zdravlja na Univerzitetu u Edinburghu.

“Kao što smo naučili, virus ne mari za granice. Moramo da vakcinišemo što je više moguće ljudi, svugdje po svijetu, što je brže moguće. Zašto čekati i gledati umjesto da se uhvatimo ukoštac sa ovim?”, rekla je Sridhar.

(Ajdin Balićevac)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.