21.6.2021. 9:27
0
"Kraj epidemije kada prođu četiri sedmice bez novih slučajeva zaraze"
Doktor Predrag Đurić kaže da je nemoguće davati prognoze o epidemiološkoj situaciji na jesen i da je pandemija dinamičan proces.

Doktor Predrag Đurić kaže da je za kraj epidemije koronavirusa potrebno da prođu četiri sedmice bez novih slučajeva zaraze. On ističe da je cifra od 50 odsto vakcinisanih u Srbiji za kraj epidemije arbitaran stav.

"Mi imamo stotinjak slučajeva i to nije mali broj", kaže doktor Đurić za Nova S.

Na pitanje koliko je Srbija daleko od pobjede nad koronom i da li je preuranjeno popuštanje mjera, dr. Đurić kaže da je na nacionalnom nivou teško prognozirati koliko daleko je ta zemlja od kraja epidemije i da se ne može predvidjeti ponašanje virusa u predstojećim sedmicama.

Govoreći o popuštanju mjera, Predrag Đurić navodi da one moraju da se postepeno popuste i da ako nema pogoršanja onda se može nastaviti sa popuštanjem, odnosno da to treba da bude, kako navodi, gradualni proces.

"Nije svrsishodno određivati datume kada će epidemija da mine ili oslabi. Pandemija je dinamičan proces", poručuje srpski ljekar.

On podsjeća da su neke zemlje koje su proglasile pobjedu, kao što je Čile, sada suočavaju sa pogoršanjem situacije i dodaje da se tim određivanjem datuma ne šalje svrsishodna poruka.

Upitan o najavi novo talasa koronavirusa tokom jeseni, dr. Đurić kaže da je nemoguće davati bilo kakve prognoze jer se one daju na osnovu pretpostavki, kao i da ne znamo da li će oslabiti imunitet ili se pojaviti neka varijanta virusa.

(Ajdin Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.