10.12.2023. 20:22
0
Uručene Nobelove nagrade
FOTO: Ilustracija
Švedski kralj Karl Šesnaesti Gustav dodijelio je danas Nobelove nagrade za medicinu, fiziku, hemiju, književnost i ekonomiju.

Monarh je laureatima dodijelio diplome i zlatne medalje.

Predsjednik Odbora Nobelovog fonda Astrid Soderberg Viding istakla je prilikom otvaranja ceremonije da kroz slobodno istraživanje nauka širi granice ljudskog znanja, osigurava spremnost za neočekivane i nepredvidive događaje u budućnosti.

Ona je istakla da su "laureati koji su večeras dobili nagrade svjedoci moći nauke i književnosti".

Na medaljama od osamnaestokaratnog zlata i teškim 175 grama nalazi se profil osnivača fonda Alfreda Nobela. Medalje su do 1980. godine bile teške do 200 grama i bile su od 23-karatnog zlata.

Nobelove diplome predstavljaju malo umjetničko dijelo sa raznobojnim slovima i posebnim zlatnim monogramima. Povez je od kože.

Nakon dodijele nagrada, laureati, članovi kraljevske porodice i Vlade, predstavnici naučne, ekonomske i kulturne elite odlaze na tradicionalni banket u Gradskoj skupštini Stokholma.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.