5.2.2024. 21:26
0
Lansiran prvi satelit u svijetu za testiranje 6G mreže
Kina je lansirala u svemir prvi satelit na svijetu “za testiranje 6G mreže”, izvijestili su u ponedjeljak državni mediji.

Satelit je lansirao najveći svjetski telekom operater China Mobile i uspješno je postavljen u nisku orbitu kako bi “ponudio nisku latenciju i visoke brzine prijenosa podataka”.

Izbačen u svemir s 5G satelitom u subotu, satelit će “testirati 6G mrežu” i koristi “domaći softver i hardver, podržava rekonstrukciju softvera u orbiti, fleksibilnu implementaciju osnovnih mrežnih funkcija i automatizirano upravljanje, povećavajući učinkovitost i pouzdanost rada satelitske jezgrene mreže u orbiti”, saopćio je China Mobile.

Autonomnu 6G mrežu zajednički su razvili China Mobile i Inovacijska akademija za mikrosatelite Kineske akademije nauka, prenijela je Anadolija.

Postavljanje takvih satelita u nisku Zemljinu orbitu omogućuje “veću pokrivenost telekomunikacijskim signalom u zemaljskim mobilnim mrežama, pružajući globalno satelitske internetske usluge veće propusnosti”, saopćio je telekomunikacijski div.

Prošlog oktobra, kineski naučnici uspješno su testirali komunikacijski uređaj u svemiru koji može “prenijeti svjetlosne signale s jedne lokacije na drugu bez pretvaranja u električne signale”.

Test je proveo tim na Institutu za optiku i preciznu mehaniku Xian, pri Kineskoj akademiji nauka.

Poznata kao “tehnologija optičkog prebacivanja u svemiru”, poslana je u svemir s kineskog raketnog nosača Y7 prošlog avgusta.

Ranije, u novembru 2020, Kina je poslala u svemir “prvi 6G eksperimentalni satelit na svijetu”.

Eksperimentalni 6G satelit imao je za cilj “provjeru teraherc (THz) komunikacijske tehnologije u svemiru.”

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.