18.3.2024. 10:54
0
SpaceX gradi mrežu špijunskih satelita od kojih se “niko neće moći sakriti”
FOTO: ilustracija
Dok su se još sređivali dojmovi nakon uspješnog lansiranja SpaceX-ovog Starshipa (iako je letjelica u konačnici izgubljena), objavljeno je zanimljivo izvješće koje otkriva nešto tajniji posao koji SpaceX obavlja za američku vladu.

Kako piše Reuters, SpaceX surađuje s američkim Nacionalnim uredom za izviđanje, na izgradnji tajnog sustava špijunskih satelita. Ugovor vrijedan 1,8 milijardi dolara navodno je potpisan još 2021. godine, a informacije o njemu tek su sad dospjele u javnost.

Špijunski sateliti grade se unutar SpaceX-ovog odjela Starshield, koji je zadužen za upravljanje satelitima Starlink. Prema izvještaju, u planu je stvaranje mreže stotina satelita koji bi treba imati mogućnost snimanja Zemlje, ali i koji bi mogli djelovati kao roj u niskim orbitama”. Navodno bi sateliti trebali biti toliko precizni da im se nitko neće moći sakriti.

Trebali bi američkoj vladi omoguiti brzo snimanje kontinuiranih slika aktivnosti na terenu bilo gdje na svijetu.

Prema Reutersu, desetak prototipova ovih novih satelita već se nalazi u orbiti. Lansirano je SpaceX-ovim raketama Falcon 9, vjerojatno zajedno s komercijalnim satelitima.

Za sad nije poznato kad bi (i je li već) ovaj sustav satelita krenuo u upotrebu, prenosi Zimo.

(Erna H.) 

SPACEX
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.