20.8.2020. 17:50
0
Tri zdravstvena robota u dječijoj ambulanti bolnice Floridsdorf u Beču
Mjerenje temperature, pružanje informacija o koronavirusu i socijalnoj distanci – to od danas rade tri zdravstvena robota imena "Amy" u dječijoj ambulanti bolnice Floridsdorf u Beču.

Kako je saopćeno iz Eurocomm-PR, roboti "Amy" visoki su jedan metar i opremljeni s nekoliko mikrofona i infracrvenih kamera, operativnim sistemom android, "follow-me" funkcijom, touchscreenom, te funkcijom za snimanje i reprodukciju glasa.

Prvo programiranje prilagođeno je potrebama dječije ambulante, a u budućnosti se "Amy" može programirati i za druge zadatke, poput podrške u kući.

- Na ovaj način ne samo da će vrijeme u čekaonici za djecu biti ugodnije, nego će pružiti podršku medicinskim radnicima na klinici Floridsdorf - rekao je gradonačelnik Michael Ludwig prilikom primopredaje robota.

Zdravstveni roboti su donacija telekom operatera "Magenta Telekom" i funkcionišu pomoću nove 5G tehnologije.

Ministar za socijalna pitanja, zdravstvo i sport Peter Hacker istakao je da će uskoro u bolnici Floridsdorf u upotrebu ući i složeni hirurški roboti, koji će hirurzima pomoći prilikom postizanja još veće preciznosti.

Sa 5G mrežom će posebno u sektoru zdravstva biti moguća primjena mnogih aplikacija koje će pojednostaviti život i učiniti ga sigurnijim.

- Beč želi postati glavni grad digitalizacije u Evropi. To će postići inteligentnim mjerama koje omogućavaju optimalnu digitalnu povezanost ljudi i mašina - smatra bečki gradonačelnik Ludwig.

Bolnica Floridsdorf je izgrađena prema najnovijim standardima arhitekture, medicine i tehnologije.

Jednog dana će, saopćeno je, izvanredni hirurzi sa drugog kraja svijeta moći obavljati operacije, a da pri tome fizički ne budu prisutni u operacionoj sali.

(Fena)

RobotBec
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.