24.7.2016. 15:18
1
Dok su Bjelašnica i Igman prazni, na Jahorini za posjetioce brojni sadržaji
Iako je u okolini Sarajeva nekoliko planina koje bi se mogle iskoristiti za turizam tokom cijele godine, nažalost to nije slučaj sa Igmanom i Bjelašnicom kojima upravlja preduzeće ZOI '84, piše bh. novinska agencija Patria.

Na zvaničnoj stranici ovog preduzeća još uvijek je zimska ponuda za skijanje i sankanje, dok je ljetna ponuda samo dodana u sadržaje. Iako je navedeno da se mogu iznajmiti nogometni i teniski tereni, reketi za tenis, bicikla, rijetki su oni koji odluče u ljetnim mjesecima posjetiti ovu planinu na osnovu ovih sadržaja.

I oni rijetki posjetioci najčešće dolaze organizirano u grupama kojima turističke agencije pripreme plan posjete bjelašničkim selima, obilazak atraktivnih lokacija, ručak i prijevoz.

Također, mali broj ugostiteljskih objekata jedan od je razloga zašto nema posjetilaca na Bjelašnici i Igmanu ili se zadrže vrlo kratko.

S druge strane, planina Jahorina puna je posjetilaca gdje se svakodnevno organiziraju različite promocije i sadržaji. Od promocije bicikala, utrke koja će biti održana krajem ovog mjeseca do panoramske vožnje žičarom. Ukoliko ste avanturističkog duha na raspolaganju vam je i vožnja quad biciklima. Hoteli i ugostiteljski objekti na Jahorini još početkom juna napravili su specijalne ljetne ponude. Oni koji bi ipak i da uživaju u pravim ljetnim aktivnostima imaju na raspolaganju i bazene u hotelima.

Brojne aktivnosti na ovoj planini planirane su i za avgust gdje će biti održan muzički kamp gdje će učestvovati 50 mladih iz 11 gradova BiH.  

Iako do najbliže olimpijske planine u blizini Sarajeva Trebevića ima samo nekoliko minuta vožnje, samo zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca imate gdje provesti vrijeme i osvježiti se. Ova planina ima ogroman turistički potencijal, ali ga nema ko iskoristiti. Uništena bob staza godinama se ne obnavlja, a turisti su na ovom lokalitetu često na meti pljačkaška što dodatno tjera goste.  

Od dugonajavljivanje nekadašnje Trebevičke žičare do njene izgradnje proći će još puno vremena jer je jasno da novca, a ni potrebnih dozvola nema.

(Patria)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.