4.8.2019. 17:02
0
"Do sada je popunjeno oko 90 posto kapaciteta. Smještajni kapaciteti Sarajeva uskoro neće moći primiti sve turiste"
Predsjednik Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur ocijenio je da će august biti rekordan mjesec kada se govori o broju gostiju te da će premašiti prošlogodišnju cifru kada je Sarajevo posjetilo oko 75.000 turista.

Istakao je da je oko 90 posto smještajnog kapaciteta popunjeno u općinama Centar i Stari Grad, dok je u ostalim dijelovima glavnog grada Bosne i Hercegovine procent malo manji.

Muzur je pojasnio da turisti najviše posjećuju Sarajevo u augustu te je siguran da će u narednih 15 dana, do početka Sarajevo Film Festivala (SFF), svi smještajni kapaciteti biti u potpunosti popunjeni.  

- Ove godine SFF ima više od 30 posto veći broj učesnika, a veliko interesovanje turista izaziva i dolazak svjetske zvijezde DJ Solomuna - kazao je Muzur te dodao da će u augustu biti održan i kvalifikacioni turnir ženske Lige prvaka, što je jako dobra promocija turističkih kapaciteta Sarajeva.  

Istakao je da prije početka svake ljetne sezone razgovaraju sa predstavnicima ambasada o iskustvima njihovih turista u Sarajevu, kako bi preventivno djelovali. Prema njihovim informacijama, do sada, osim 'džeparenja', manjih neugodnosti u javnom saobraćaju ili sa prosjacima, s čim se bore i velike svjetske metropole, nisu imali većih problema.

Kao jedan od problema naveo je što u jednom trenutku smještajni kapaciteti Sarajeva neće moći prihvatiti sve turiste, čiji broj je svake godine veći, te da je potrebno povećati infrastrukturne kapacitete i prateće sadržaje.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.