23.1.2020. 21:16
0
Gubbio, šarmantni italijanski gradić u kojem možete dobiti uvjrerenje da ste ludi
Kad bi uglačane kamene ploče i zidovi kuća italijanskog gradića Gubbija mogli da govore, sigurno bi se našlo pregršt ideja za filmske scenarije. Strateški smješten na vrlo strmoj padini iznad koje se uzdiže planina Ingino, grad ima itekako zanimljivu mrežu gradskih trgova i ulica.

Gubbio posjetioce oduševljava ugođajem, ali i neobičnim pričama iz prošlosti. Porazgovarate li s nekim od lokalaca koji znaju nešto više o istoriji svojeg grada uputiće vas da posjetite Fontanu ludaka.



Zvaničnog naziva Fontana del Bargello, nalazi se u samom centru i danas je omiljeno okupljalište Italijana, ali i turista. Prema nekadašnjoj tradiciji, na tom se mjestue može zaraditi i diploma ludaka iz Gubbija. Kako biste dobili taj “laskavi” nadimak, morate samo tri puta obići fontanu i pronaći nekoga ko živi u gradu kako bi vas “prekrstio” vodom. Za nekoliko eura u prodavnici kraj fontane dobićete i pismenu potvrdu kojom se postaje počasni član grada.

Fontana potiče iz 16. vijeka, a prema mišljenjima istoričara, neobični ritual nije neutemeljen. Navodno su neobične formacije na obližnjim brežuljcima dugo bile kontaminirane toksičnim iridijumom koji je izazivao zdravstvene tegobe.



Gradić smješten u središnjoj Italiji u sjeveroistočnom dijelu Umbrije poznat je i po najvećoj jelki na svijetu koje čini više od 700 lampica raspoređenih na planini Ingino.



“Drvce” se prostire na 750 metara, i to od drevnih zidina grada do bazilike svetog Ubalda, zaštitnika Gubija, djece, zidara i klesara, koja se nalazi na samom vrhu, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.