20.2.2024. 12:35
1
Ovo su države u Evropi u kojima je najsigurnije hodati noću: Pogledajte na kojem mjestu se nalazi BiH
FOTO: unsplash
Kada se planira putovanje, vrlo često se istražuje i je li država opasna i kolike su šanse da će nas na ulici neko napasti ili opljačkati. Na kraju krajeva, želimo se osjećati sigurno i zaštićeno.

Iako je Evropa poprilično sigurna, pogotovo ako se uporedi sa Sjedinjenim Američkim Državama ili još nekim drugim zemljama, ipak, opasnosti ima i ovdje. No nisu sve države opasne, odnosno u nekima je mogućnost da vam se nešto dogodi kada, naprimjer, šetate noću, apsolutno minimalna.

Na portalu Adventourely.com objavljen je tekst pod naslovom “How Safe Do People Feel to Walk Alone at Night in Europe” (Koliko se ljudi osjećaju sigurnima dok šetaju noću u Evropi) i popis zemalja koje se smatraju najsigurnijima u Evropi za hodanje noću.

Možda je to za neke iznenađujuće, a nekima nije, ali Hrvatska se našla na prvom mjestu i tako zapravo zauzela titulu jedne od najsigurnijih zemalja u Evropi. Na drugom mjestu je Slovenija, na trećem Island, na četvrtom Gruzija, a na petom Švicarska. Što se tiče onih manje sigurnih, to su Švedska, Velika Britanija, Belgija, Bjelorusija, a kao najopasnija zemlja za šetnju po noći proglašena je Francuska, koja se samim time i našla na posljednjem mjestu.

Zanimljivo je da je BiH na 26. mjestu, ispred nas su i Hrvatska, koja u prvih top 3, ali i Srbija, koja je na 15. mjestu. Kako tvrde, provedeno istraživanje temeljeno je na subjektivnoj percepciji sigurnosti među pojedincima kada sami hodaju ulicama noću u različitim zemljama.

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.