29.1.2018. 8:50
1
Dačić rekao da se ne smiju zaboraviti zločini u ustaškom logoru, Hrvatska uputila protestnu notu zbog njegovih izjava
Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je notu Ambasadi Srbije u Zagrebu kojom se izražava duboko nezadovoljstvo zbog izjava prvog potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića izrečenih u sjedištu UN-a 25. januara, povodom otvaranja izložbe „Jasenovac – pravo na sjećanje“.

U noti se ističe kako su izjave ministra Dačića u UN-u pokazale da Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipuliranjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe. Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova upozorava da „ovakve neistinite i uvredljive izjave upućene prema Hrvatskoj i njezinim dužnosnicima dovode u sumnju iskrenost deklarativnih stajališta Srbije o želji za pomirbom i izgradnjom dobrosusjedskih odnosa.“ 

Šef srbijanske diplomatije Dačić rekao je kako je cilj izložbe da se zločin u ustaškom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata "ne zaboravi i ne dopusti relativiziranje i rehabilitacija zločina".

Ne navodeći direktno Hrvatsku, dodao je da je bilo "puno otpora od strane jedne države" da se ta izložba organizira u UN-u.

Dačić je pozvao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da ode u Jasenovac, pokloni se žrtvama i jasno kaže ko su žrtve. 

(Patria / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.