20.10.2018. 11:20
0
Hahn: Veliki dan za demokratiju u Makedoniji
Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn rekao je na društvenim mrežama da je ovo veliki dan za demokratiju u Makedoniji.

On je nakon što je 80 poslanika makedonskog parlamenta izglasalo ustavne promene koje omogućavaju promenu naziva države, napisao na Twitteru da čestita svima koji su odlučili da idu putem ka Evropskoj uniji.

„Očekujem da će slobodan izbor svih poslanika biti apsolutno poštovan, pogotovo onih koji su večeras promijenili mišljenje. Nisu nam potrebne partijske igre“, napisao je Hahn.

Podsjećamo, makedonski Parlament je u petak navečer izglasao početak procedure ustavne promjene imena države, u skladu s dogovorom postignutim s Grčkom.

Rasprava, koja traje od ponedjeljka, nastavljena je u petak u podne, pa se nakon pauze, iza 22:00 sata, pristupilo glasanju.

Socijaldemokratski premijer Zoran Zaev uspio je skupiti dvotrećinsku većinu (80 glasova) potrebnu kako bi počelo s procesom dopune Ustava promjenom imena koje su obećali Grčkoj.

Za i osam poslanika VMRO-DPMNE

Vladajućoj koaliciji, koja ima 72 poslanika, priključilo se još osam poslanika opozicione stranke VMRO-DPMNE.

Zaev je ranije obećao raspisati prijevremene izbore ako Sobranje ne podrži promjenu naziva.

U junu se s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom dogovorio kako će Makedonija promijeniti ime u Republika Sjeverna Makedonija te kako će Atina zauzvrat prestati blokirati sjevernog susjeda u pokušaju pristupanja NATO-u i početku pregovora o pristupu članstvu EU.

Grčka prisvaja ime Makedonije i historijsko nasljeđe te nekadašnje sjeverne pokrajine.

Diplomatski sukob nastao je kada je, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, Makedonija proglasila nezavisnost.

Protivljenje grčkih nacionalista

Ukoliko Zaev, usprkos opoziciji, uspije izglasati promjenu imena, neizvjesno je hoće li Tsipras uspjeti učiniti isto te odluku ratificirati u grčkom Parlamentu.

Grčki nacionalisti, uključujući Tsiprasove koalicijske partnere, protive se dopuštanju Makedoniji korištenje tog imena u bilo kojem obliku.

Glavni grčki pregovarač s Makedonijom Nikos Kotzias ove sedmice je dao ostavku, nakon sukoba s Tsiprasovim koalicijskim partnerima koji se protive sporazumu.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.