24.2.2019. 9:56
0
"Tunel laži" Aleksandra Vučića: Od Tenisa očekujte 500.000 svinja do početka 2016. godine
Pod parolom „Tunel laži“ večeras je održan dvanaesti protest „Jedan od pet miliona“ u Beogradu.

Tema večerašnjeg okupljanja bio je „tunel laži“  zbog „svih laži aktuelnog režima i predsjednika Aleksandra Vučića“, a centralno mjesto protestne rute terazijski tunel kroz koji su demonstranti prošli u svojoj šetnji, objavio je Danas.

Okupljeni na protestu „Jedna od pet miliona“ večeras su u Terazijskom tunelu koji su nazvali „Vučićev tunel laži“ lijepili naljepnice ispisane obećanja predsjednika Srbije Aleksadra Vučića koja nije ispunio.

Među naljepnicama kojima je tunel oblijepljen su i izjave Vučića poput „U predstojećim reformama penzioneri neće platiti ni jedan jedini dinar“, „Od Tenisa očekujte 500.000 svinja do početka 2016. godine“, „O rješenju za Kosovo govoriću krajem marta, najkasnije početkom aprila imaću dovoljno hrabrosti o tome da govorim“ što je izjava iz 2018. godine.

Potom „Informacije o ubistvu Olivera Ivanovića objavićemo za dvije nedjelje“, „Gotovo svim funkcionerima oduzećemo pravo da koriste rotaciju na službenim automobilima“.

Ispod svake izjave napisano je „laž“.

Te naljepnice izlijepljene su i na vrata zgrade RTS-a a ispred zgrade RTS-a raširen je transparent „Tunel laži Aleksandra Vučića“ i upaljene baklje.

Organizatori protesta su poručili direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću i uredniku Nenadu Lj. Stefanoviću da su od onih koji lažu gori oni koji šire te laži.

„Uprkos lažima Srbija se ne može umiriti“, rekli su sa kamiona na kome je razglas.

Također je rečeno da na RTS-u rade novinari koji se drže novinarske etike, ali su u strahu i njima je poručeno da nisu sami već da se pridruže građanima koji protestuju.

Naljepinice su izlijepljene i ispred zgrade u kojoj je smješten REM, a organizatori protesta su istakli da REM ne radi svoj posao da dozvoljava da brojne televizije sa nacionalnom frekvencijom „sipaju laži“.

Pitali su da li članica REM-a Olivera Zekić samoproklamovani portparol Vučića i Srpske napredne stranke ili treba da bude portparol građana.
Ispred Skupštine Srbije, razvijeni su transparenti sa natpisima: „Počelo je“ i „Sloboda=istina+pravda“

Psiholog Žarko Trebješanin rekao je da Srbiji ne trebaju novi Slobodan Milošević, ni Josip Broz Tito.

„Mi ne želimo da sjaše kurta, a uzjaše Murta. Mi jednostavno nećemo da nas bilo ko jaše. Upravo zato smo na ulici što nam je dozlogrdio kult vođe. Umjesto kulta nama je potrebna jedna uređena država gdje postoji istinska podjela vlasti umjesto svemoćnog pojednica“, rekao je Trebješanin.

On je naveo da će jedan od najvažnijih zadataka nove vlasti biti izgradnja građanske svijesti i istinske političke kulture, a to podrazumjeva intelektualnu i moralnu hrabrost, racionalno i kritičko mišljenje te dodao da je najbolji granat razvoja demokratskog društva razvijanje kulture dijaloga i tolerancija.

„To je najčešći temelj civilnog društva i najbolja odbrana od nedemokratskih i autokratskih tendencija“, istakao je Trebješanin.

Večeras su osim u Beograd održani protesti u još nekoliko gradova Srbije poput Kragujevca, Prokuplja, Brusa i Somboru, u kojima građani traže smjenu vlasti Aleksanda Vučića.

(NAP / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.