16.9.2019. 8:21
3
Skandalozni snimak zlostavljanja konja dobio još skandalozniji epilog: Ekstremista iz "Srbske časti" uzeo zakon u svoje ruke
Snimak maloljetnika koji tuče konja prethodio je upadu nekoliko članova niške organizacije "Srbska čast" u romsko naselje Crvena zvezda, pišu srbijanski mediji.? Oni su cijelu svoju "akciju" takođe snimali, a na snimku se najprije vidi kako se po kraju raspituju o vlasniku konja, a onda rez na 17-godišnjaka koga sa kauča Stojković “prevaspitava” uz obavještenje da će mu oduzeti konja, jer se nije dobro starao o njemu.

To je, kako je podvukao Stojković, "posljednja opomena" i to ne samo za njega, već i za čitavo njegovo naselje.

"Znači, sada će biti oduzet konj i cijelo naselje će na tvom primjeru da ne može više niko da maltretira nijednu životinju, pogotovu što ta životinja ne može da progovori nijednu riječ. Da je ta životinja mogla da ti kaže za*ebi da me udaraš, ti je ne bi udarao, ali nije mogla i ti si nastavio da je udaraš. Znači, ovo je zadnja opomena da ovakva sra*a praviš, jer veći si mangup kad zaštitiš slabije od sebe nego da maltretiraš", govori Stojković na snimku.

Na kraju video-klipa, vidi se kako "Srbska čast" uz pomoć niške organizacije koja brine o životinjama "Zoo planet" oduzima tuđeg konja.


Jedan dio građana na društvenim mrežama, ovaj potez vidi kao "pravu stvar", dok se drugi pitaju odakle organizaciji "Srbska čast" pravo da ulazi na tuđe posjede, uzima tuđu imovinu, sprovodi zakon i prevaspitava, umjesto da slučaj prijave policiji.

To što umjesto institucija, nevladine organizacije uzimaju zakon "u svoje ruke", Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava smatra veoma opasnim.

"To što se vidi na klipu je neshvatljivo. Neko daje sebi za pravo da na ovakav način "radi posao" nadležnih službi i institucija. O poruci koja je na ovakav način poslata stanovnicima naselja Crvena zvezda da ne govorimo", ističe Đorđević.

 
Dodaje i da ukoliko ovo prođe bez reakcije nadležnih institucija može da bude ozbiljan presedan jer bi ovaj incident lako mogao da postane praksa.

I DS je reagovao saopštenjem u kome navode da je ovakvo ponašanje desničarske organizacije brutalno kršenje Ustava Srbije.

"U Srbiji jedino institucije mogu da na osnovu sudskih presuda oduzimaju imovinu građana. Ono što smo upozoravali se dešava, da se podstiču desničarske organizacije da prevaspitavaju i ugrožavaju ljudske živote", navode iz DS-a.

Demokrate dodaju da je po srijedi zastrašivanje i diskriminacija svih Roma u Srbiji od strane paramilicije.

Ko je Srbska čast?

Srbijanski Blic piše da se "Srbska čast" na društvenim mrežama profiliše kao humanitarna i društvena organizacija, međutim neki vrlo diskutabilni potezi ove organizacije i njenog osnivača Bobana Stojkovića ni malo nemaju humanitarni karakter, te su o djelovanju ove okupljene grupe pisali i svjetski mediji.

Stojković je, inače, jedan od vođa Srbske časti, a drugi je svojevremeno bio Igor Bilbija, koji je kako su mediji ranije prenijeli, već hapšen zbog prostitucije, reketiranja i organizovanog kriminala.

The Guardian je prošle godine pisao o njoj kao paravojnoj formaciji predsjednika RS-a Milorada Dodika, dok je sarajevski "Žurnal" objavio da su članovi organizacije, regrutovani u srpskom podzemlju.

Kabinet predsjednika Republike Srpske odmah je odbacio ove tvrdnje, a izvještavanje uglednog britanskog lista okarakterisao je kao "opasno". Pripadnici ove organizacije su prema pisanjima pojedinih medija upadali i na sjednice vlasti u Republici Srpskoj, ali i bili u prvim redovima prilikom proslavljanja državnih praznika.

Za Oslobođenje je tada glavni tužilac Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske Mahmut Švraka rekao da je "priča o udruženju Srbska čast, više propagandni trik nego stvarno stvaranje paravojnih formacija."

Podsjećamo, sigurnosne agencije u BiH proglasile su ih opasnošću po nacionalnu sigurnost, te je četvorici pripadnika Srbske časti zabranjen ulazak u BiH.

"Humanitarci" u vojnim uniformama i puškama

Ovi "humanitarci" kako se predstavljaju na društvenim mrežama djelo fotografije iz svojih nacionalističkih pohoda, stavljajući u prvi plan svoj tetovaže, slike sa oružjem i fantomkama.

Pored toga što se hvale svojom "ljubavlju prema domovini" ovaj pokret na svoje zvanične naloge na društvenim mrežama često pogrdno pišu i o pripadnicima LGBT zajednice, drugih vjera i nacija.

Izazivali su i incidente - pripadnici "Srbske časti" svojevremeno uz uvrede, prijetnje i bacanje kamenica, prekinuli projekciju filma ''Albanke naše sestre".

Prema podacima Agencije za privredne registre (APR) "Srbska čast" je udruženje osnovano 2014. godine u Nišu, a ima svoj ogranak i u Republici Srpskoj. U njihovom statutu navedeno je da za cilj imaju podsticanje mladih za "aktivno učešće u društvenom životu", promociju evropskih vrijednosti, unapređenje aktivnosti i promocije Kancelarije za mlade...

Javnosti je za oko zapao i Instagram profil Bojana Stojkovića, posebno fotografije na kojima pozira sa puškom, bez majice ili sa fantomkom na glavi, prenosi Oslobođenje.




(Admir Oručević)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.