21.9.2019. 20:00
0
Vučić: Podnijeću ostavku ako Kosovo bude kao Hongkong
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je spreman da “sutra” podnese ostavku ako dobije garancije da neko može da sprovede u djelo prijedlog rješenja za Kosovo koji je iznio bivši premijer Srbije Vojislav Koštunica, a koji podrazumijeva da južna pokrajina dobije status sličan onom koji ima Hongkong u Kini.

Obraćajući se novinarima u Beogradu poslije sastanka sa zvaničnicima RS, Vučić je upitao da li taj prijedlog bivšeg premijera podrazumijeva da “iznajmimo teritoriju na 100 godina”.

“A ko će to da prihvati od Albanaca? Što im to tad nieste rekli i sproveli u djelo? U vrijeme kada je Koštunica bio predsjednik imali smo pogrom Srba na Kosovu, a dok je bio premijer proglašena je nezavisnost. Šta je tad bila naša reakcija, Hongkong ili saopštenje? Hajde da prekinemo da pričamo bajke o sebi, da se ne ponašamo kao da smo najveća sila na svijetu, da ne pričamo gluposti i mijenjamo teze svakog dana jer nam se sviđa sve osim istine”, rekao je Vučić, prenosi BETA. 

On je ocijenio da je situacija na Kosovu “mnogo komplikovanija i teža” nego što neki žele da prikažu javnosti, pozivajući se na kako je naveo, “lažne primjere” poput Kipra ili Hongkonga.

“U Hongokongu žive Kinezi, a na Kosovu 93 odsto stanovništva čine Albanci, a ne Srbi. Pokažite mi kako ćete ubijediti Albance da to prihvate. Kažite ljudima šta je istina pa da u tim okvirima pokušamo nešto da uradimo. Ja niesam u stanju da napravim Hongkong zato što znam da su to gluposti. Nama je potreban realan, državotvorni pristup rješavanju tih problema, a ne lupetanja svih vrsta”, rekao je Vučić.



(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.