22.1.2021. 15:27
0
Do daljnjeg nema promjena mjera u Srbiji
Nova sjednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa je završena, a građanima se nakon sastanka obraća struka.

Podsjećamo, prethodna sjednica održana je u utorak i donjeta je odluka da aktuelne mjere ostaju na snazi do daljeg.

Profesor doktor Branislav Tiodorović rekao je da Grčka nije uvela kovid pasoše, već će to učiniti ako bude odlučeno u  rukovodstvu EU.

Nema takve odluke za sada, oni su otvorena zajednica, ako se ograničava onda se ograničava i ekonomija, ne samo putovanja. To je samo moj komentar, to ćemo pratiti. Naša Vlada i ministarstva su u kontaktu sa Grčkom - rekao je dr Tiodorović.

Dodao je da li će neko uvesti PCR to zavisi pojedinačno od država, ali da se u EU to usaglašava.
Mi o tome nismo razgovarali danas, radili smo procjenu epidemiološke situacije.

Djeluje sa tendencijom poboljšanja, ali situacija nije kontrolisana. Na ovim merama insistiramo, bez bilo kakvog odvajanja ili drugog stava. Treba očuvati ovu situaciju - naglasio je Tiodorović.

NEMA PROMJENA MJERA DO DALjNjEG

Doktor Srđa Janković očekuje da će sve vakcine koje imaju dokaze o bezbjednosti biti registrovane po istim kriterijumima.
Apsolutna kontraindikacija za vakcinisanje je dokazana alergija na neki sastav vakcine, ili na prethodnu dozu. Sve drugo nisu apsolutne kontraindikacije nego mjere opreza - objasnio je dr Janković.
On i njegov kolega dr Tiodorović potvrdili su da nema promena epidemioloških mera.
Do daljeg nema promjena mjera - bio je jasan dr Srđa Janković.

Podsjetimo, iako su brojke u padu, a sve veći broj građana se vakciniše iz dana u dan, stručnjaci naglašavaju da se naša zemlja i dalje nalazi u nestabilnoj epidemiološkoj situaciji, bolnice su i dalje pune, prijeti nam i novi soj virusa koji se brže širi, i svako opuštanje građana u toj situaciji moglo bi ponovo da nas dovede u nepovoljan položaj.

 

(Alen Bećirević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.