14.5.2021. 17:34
0
Slovenija: Prednost u popuštanju mjera za one s PCT potvrdama
Slovenija se ubrzano približava "zelenoj" fazi kada će otpasti većina dosadašnjih protuepidemijskih mjera, ali će za sudjelovanje u nekim događajima i aktivnostima i dalje prednost imati oni koji su cijepljeni ili imaju negativan test na koronavirus, prenosi Hina pisanje slovenskih medija.

Prema procjenama, u Sloveniji će potpuno popuštanje mjera uslijediti početkom lipnja, kada bi broj dnevnih zaraza sa sadašnjih prosječnih 494 trebao pasti ispod 300. Tada bi trebale vrijediti samo osnovne higijenske mjere i zabrane rada barova i diskoteka, no za neke djelatnosti će vrijediti pravilo da u njima mogu sudjelovati samo oni koji se već cijepljeni, koji su preboljeli covid-19 ili imaju svježi negativni test na koronavirus.

Pravila za novi režim ponašanja u zelenoj fazi vlada je objavila na svojim mrežnim stranicama, a kako prenose mediji stupaju na snagu od ponedjeljka.

Potvrde o ispunjavanju uvjeta (PCT - preboljeli, cijepljeni, testirani) već moraju imati sudionici sportskih i kulturnih događaja koje je vlada ponovo dopustila zbog poboljšanja epidemiološke situacije, uz popunu najviše polovice sjedećih mjesta u auditoriju.

Potvrde o ispunjavanju PCT uvjeta vjerojatno će, uz bilateralne sporazume sa susjednim državama, omogućavati i lakše prelaženje granica.

Kako pišu slovenski mediji, slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar izjavio je ovih dana da je optimist u vezi razgovora sa susjednim državama pa i Hrvatskom kako bi za ulazak bez karantene vrijedila i potvrda o cijepljenju prvom dozom cjepiva AstraZenece, što Slovenija već primjenjuje pri ulasku u zemlju. Slovenija je u prvoj fazi cijepljenja najveći dio ljudi cijepila cjepivom AstraZenece, ali je u posljednje vrijeme sve više drugih cjepiva, u kojima dominiraju mRNA cjepiva.

Slovenska vlada objavila je u petak da je u zadnja 24 sata u zemlji potvrđeno 597 novih zaraza, uz 12,9 posto pozitivnih nalaza, što je brojčano i prema udjelu među testiranima manje nego prethodni dan i velik pad u odnosu na stanje prije sedam dana.

Broj hospitalizirani smanjio se na 443 covid pacijenata, dok je u zemlji po podacima ministarstva zdravstva još 8.155 aktivnih slučajeva zaraze, a sa novih 6 smrtnih slučajeva ukupan broj preminulih od posljedica covida-19 povećao se na 4314.

Kako je pokazalo novo ispitivanje otpadnih voda u više slovenskih gradova, te laboratorijska ispitivanja genoma, računa se da je u Sloveniji sada s 97,5 posto prisutnosti raširena tzv. britanska varijanta koronavirusa, dok je lani dominantan osnovni tip gotovo nestao, a za jedan potvrđeni slučaj indijske varijante se računa da nema izgleda da se jače proširi.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.