4.8.2021. 23:00
0
Patrijarh u Busijama: Ne smijemo zaboraviti, ali moramo oprostiti
Patrijarh SPC Porfirije poručio je večeras u Busijama, na obilježavanju Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u vojnoj akciji Oluja, da treba da se pomolimo za sve nevino postradale u strašnim avgustovskim danima 1995. godine, ali i za sve postradale prije toga u Hrvatskoj, kao i da ne smijemo zaboraviti, ali da kao hrišćani moramo oprostiti.

“Da se pomolimo Bogu da u svoje naručje primi sve nevine postradale strašnih avgustovskih dana 1995. godine, ali i one prije toga, od zadarske kristalne noći, stradale u Medaku i ličkim selima, do Pakraca i zapadnoslavonskih sela, sve nevino pobijene u gradovima i selima, po ulicama i njihvama u kućama i stanovima”, rekao je Porfirije nakom opijela u Busijama, kojem je prisustvovao državni vrh Srbije i Republike Srpske na čelu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem - prenosi BHRT.


Istakao je da narativ žrtve ne može biti pokretač niti izvor nadahnuća, kao i da je to prije trajna muka i pakao.  Naš narod je toliko puta baš kroz žrtvu osvajao iskustvo slobode i vaskrsenja, rekao je patrijarh.  Porfirije je ponovio riječi bivšeg patrijarha Germana – Ne smijemo zaboraviti, ali moramo oprostiti.

Obilježavanju Dana sjećanja prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković.  Manifestaciji koja se ove godine održava pod sloganom “Bože pravde”, prisustvuju i predstavnici Srba iz regiona, brojnih udruženja i prognani Krajišnici.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.