18.9.2021. 19:27
0
Završen “Beograd Prajd 2021”, održana i šetnja antivaksera
FOTO: N1
U Beogradu je održan "Beograd Prajd 2021". Ove godine, sloganom “Ljubav je Zakon” organizatori i učesnici Prajda ukazali su na ključne zahtjeve Beograd Prajda koji se odnosi na usvajanje Zakona o istospolnim zajednicama.

Poslije uvodnog programa, šetnja je krenula iz Prajd parka (parka Manjež) trasom: Nemanjina (do Vlade Srbije), Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Trga Nikole Pašića i ponovo do Manježa.

Član organizacinog odbora Prajd Marko Mihailović izjavio je da su pripadnici LGBTI+ građani Srbije i da zasulužuju zakone i prava kao i svi ostali.

“Zahtjev Prajda ove godije je zakon o istospolnim zajednicama. Želimo da ovo bude posljednji Prajd u kojem nemamo taj zakon”, rekao je.

On je poručio da su članovi LGBTI+ nisu “pogrešni i problem već simbol slobode”.
Antiglobalistički i antivakserski protest pod nazivom “Sloboda ili ništa”, koji je počeo na Trgu Republike, bio je na pola sata zaustavljen policijskim kordonom i ogradama na početku Terazija, koje su sklonjene u 18:30 sati, nakon što je završena “Parada ponosa”.

Protest protiče bez incidenata, a pred policijskim kordonom su pripadnici desničarskih organizaija palili baklje i uzvikivali pogrdne parole na račun predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Na čelu kolone, koja ide ka Andrićevom vijencu, ispred kabinta predsjednika Srbije, nalazi se transparent “Sloga biće poraz vragu”.

Predsjednik Dveri Boško Obradović rekao je, pozdravajući skup antiglobalista koj je u započeo u centru grada, da je Кrizni štab za suzbijanje pandemije izazvane koronom potpuno izgubio povjerenje struke i javnosti jer je do sad samo donosio kontradiktorne odluke, a sami ih nisu poštovali.

On je rekao da je posebno protiv „kovid pasoša, što je prijedlog Tonyja Blaira, savjetnika predsjednika države Aleksandra Vučića“.

„Danas smo ovdje prevencije radi da pošljemo poruku da ta vrsta diktature i kršenja Ustava, ljudskih prava i sloboda, neće proći. Ljudi se bune širom svijeta, naravno da smo i mi ovdje u Srbiji morali da dignemo glas“, rekao je Obradović.

Povodom “Parade ponosa”, on je rekao da zagovornici toga žele da postanu „država u državi“, niko se ne miješa u njihovu privatnost, ali oni su počeli da se miješaju u našu privatnost da “tradicionalnoj Srbiji nameću nama strane vrijednosti”.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.