30.11.2021. 17:14
0
Međunarodna zajednica snažno podržava političko prestrukturiranje u Crnoj Gori
U Crnoj Gori doći će do političkog preslagivanja kockica, smatra predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović.

Gostujući u emisiji Drugačija radio veza, Radulović je kazao da je vrijeme za takav potez jer je, kako dodaje, ovaj eksperiment (sa ekspertskom vladom) predugo trajao.

"Ovo je ozbiljna situacija za zemlju koja je već na debelo pogrešnom putu. Ovo je nešto što upućuje definitivno na formiranje nove Vlade. Mislim da će ta Vlada biti formirana u nekom relativno skorom periodu, na to makar upućuju i unutrašnji ali i spoljni signali, naročito spoljni, moram Vam reći, i u toj (novoj vladi) teško da će se naći DF“, prenosi CdM.


DF kasni sa smjenom Vlade jer mu pada “cijena”

Radulovića čudi što DF ranije nije krenuo u obaranje Krivokapića. Kaže da, održavanjem njegove Vlade, DF-u opada podrška zbog potencijalnog formiranja Demohrišćanske stranke.

"Očigledno da je to subjekat u formiranju, koji je svakog dana, sudeći po političkim porukama, predvidljiviji na političkoj sceni. Pitanje je dana kad će se to preliti u neku političku strukturu i na terenu, koja će opet direktno ići i na glasače Demokratskog fronta“, piše CdM.


“Otvoreni Balkan” neće se desiti

Govoreći o projektu Otvoreni Balkan, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori konstatuje da je to ideja koja je nastala kroz odnos prethodne američke administracije i predsjednika Srbije Vučića, ali kao ideja postoji još od vremena kad je Medlin Olbrajt bila šefica diplomatije SAD.

“Ta ideja se pretvorila u svoju suporotnost, postala je prilično nacionalistička, između dva nacionalizma na Balkanu, jednog u Beogradu i drugog u Tirani, koji su na neki način zarobili i uzeli kao taoca Makedonce.”


Radulović je uvjeren da se “Otvoreni Balkan” na kraju “neće desiti”, što zbog protivljenja u BiH, Crnoj Gori i na Kosovu, što zbog nagovještaja SAD, a nedavno ga ja saopštio i Gabrijel Eskobar, da je taj projekat moguć samo uz saglasnost svih država Zapadnog Balkana.

“Posjeta gospodina Eskobara nije bila posjeta koja je donijela bilo kakvo gotovo rješenje za bilo koga i bilo šta ovdje na Balkanu, pa ni za Crnu Goru, već je to više bila posjeta gdje se jedna nova struktura upoznaje sa situacijom i razmišljanjem na terenu. On je od sagovornika u Bosni dobio prilično negativne stavove na svim nivoima o Otvorenom Balkanu. Mislim da će rezervisanost koja je pokazana prema toj temi biti sasvim dovoljna I jasna.”


On smatra da to više nije ona nekadašnja EU I da su njene osnovne osnivačke vizije stavljene u drugi plan, te da su pojedini njeni “igrači”, vođeni nacionalnim i finansijiskim motivima. Žrtva toga su evropski principi i integracije, što u regionu izaziva zabrinutost za kredibilitet evropskih izvještaja u budućnosti.


Da li svoje lobističke potencijale predsjednik Srbije koristi i u korist nekih političkih subjekata i njihovih čelnika i u Crnoj Gori, kao i odgovore na niz drugih važnih pitanja, saznaćete ako pogledate kompletnu emisiju, na linku ispod.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.