11.7.2023. 13:21
0
U Srbiji cijeli dan specijalna emisija posvećena negiranju genocida
FOTO: Elvis Barukčić / AFP
Dok porodice danas, na 28. Godišnjicu genocida u Srebrenici, ukopavaju svoje najmilije, režimski mediji u Srbiji nastavljaju da negiraju ono što se desilo u tom bh. gradu, a najstaknutiji primjer je emisija koja se emituje tokom cijelog dana na Informer TV-u. U toj se emisiji koja se može gledati na jednom od najčitanijih portala u susjednoj zemlji smjenjuju negatori genocida i osuđeni haški zločinci poput Vojislava Šešelja.

Na samom početku teksta u kojoj se najavljuje ova emisija se navodi kako ono što se desilo u Srebrenici “jeste horor priča”, ali se zatim navodi da se to ne može kvalifikovati kao genocid, argumentujući da je Vojska Republike Srpske dozvolila ženama i djeci da pobjegnu iz enklave.

U emisiji baš na dan kada će svoj vječni smiraj pronaći 3o žrtava genocida govore “brojni analitičari, političari i novinari, koji će pričati o svim lažima koje srpski narod žigošu kao genocidan” stoji u najavi, prenosi N1.

Platforma za negatore genocida
Pravna činjenica da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid je negirana u gotovo svakoj rečenici. To je stav s kojim se slažu skoro svi gosti emisije osim izuzetaka poput Čedomira Jovanopvića koji je ušao u žestok duel sa osuđenim ratnim zločincem Vojslavom Šešeljem i urednikom tabloida Informer Draganom J. Vučićevićem.

Među gostima je Milorad Linta, predsjednik Saveza Srba iz regiona, te Perko Matović iz Centra za nacionalnu politiku, koji su ono što se desilo u Srebrenici nazivali “mitom” koji širi međunarodna zajednica.

Pozivajući se na “analizu”, Linta tvrdi da je postojao plan da se Srbi označe kao zločinački narod uz pomoć “lažnih” svjedoka i stručnjaka, dok Matović iznosi teoriju da je postojao plan da se “preokrene proces oslobođenja” u BiH.

Profesor Kosta Čavoški će govoriti o broju žrtava, iznoseći neistinu “da u najboljem slučaju ima 500 žrtava”, te pozivajući se na kontroverzni izvještaj u kojem izraelski historičar i predsjednik komisije koju je osnovala Vlada RS-a Gideon Greif iznosi tvrdnje koje su u suprotnosti sa presudama međunarodnih sudova.

“Interes Srba i srpskog naroda je da se utvrdi prava istina. Bilo je žrtava i sa srpske strane, i sa bošnjačke, i sa albanske”, rekao je Linta i naveo da je potrebno formirati komisiju i za srpske žrtve i pokrenuti istragu.

U emisiju se uključio i Nenad Stevandić, predsednik Skupštine Republike Srpske.

“Protiv toga sam da se bol majke ubijenih u Srebrnici pretvara u političku stvar. Problem je u ranijim izveštajima, gdje su poginuli u borbama izjednačeni sa strijeljanima. Ne može jedan zločin da zasjeni drugi i da zasjeni sve zločine nad srpskim narodima” rekao je Stevandić obraćajući se u emisiji posvećenoj negiranju genocida, prenosi N1.

Kritike upućene BiH
Informer u svom programu mržnje prenosi izjave profesora Fakulteta bezbijednosti prof. dr Miloš Labana koji je rekao da bi Bosna i Hercegovina “trebalo više da povede računa o elementarnim pravnim normama”, te “da je Srbija napadnuta sa svih strana”.

“Mi smo napadnuti kompletno, ne samo etnički. Meni ovo liči na ratne pripreme. Želi da se stvori mržnja kod mladih ljudi. Ovdje se radi o megaprevari i cilj je da se pod prijetnjom kazne Srbija ućutka”, rekao je on.

Zašto režimski mediji u Srbiji ovo rade?
Kurt Bassuener, politički analitičar i jedan od osnivača think-tank organizacije Democratization Policy Council (DPC) je prokomentarisao ovakvo ponašanje medija koji su bliski vladi u Srbiji.

On smatra da ovakav stav samo nanosi štetu toj zemlji, ali da “to odražava uvjerenje da ne postoje nikakve posljedice za najeklatantnije radikalne akcije oje su ranije sa sobom nosile posljedice sa Zapada”. Dodaje da Aleksandar Vučić sada “zna da je centar regionalne strategije Zapada”.

Napomenuo da je Vučić “u prošlosti slavio genocid”, te dodaje da je sva njegova opozicija “već na ulici svake subote”.

Infomer je, napomenimo, medij koji je jako blizak vladajućim strukturama u Srbiji.

Parada zločinaca i negatora genocida ogrezlih u lažima i mržnji ne šalju lijepu poruku iz zemlje u kojoj većina medija genocid ne naziva pravim imenom no ipak tamo postoje ljudi koji genocid priznaju. Večeras će u Beogradu ispred Predsjedništva grupa građana odati počast zvjerski ubijenim Srebreničanima.


(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.