23.8.2023. 11:05
0
Vozač je žestoko kažnjen: Autobusu iz BiH na točku falilo pet šarafa, vozio s tuđim tahografom
Policija u Hrvatskoj je na auto-putu A3 kod Ivanje Reke zaustavila autobus bh. registarskih tablica zbog sumnje na tehničku neispravnost, te ustanovila da je na jednom točku bilo pet umjesto deset šarafa, a utvrđeno je i da je vozač vozio s tahografom od kolege, zbog čega mu je napisana kazna od oko 1.400 eura.

Naime, 21. avgusta, oko 17.40 policajci Mobilne jedinice saobraćajne policije su na autocesti A3 u visini Ivanja Reke zaustavili autobus bosanskohercegovačkih registarskih oznaka. Po zaustavljanju vozila, obavljen je nadzor vozila i vozača te je utvrđeno da na zadnjem lijevom točku nedostaje pet od 10 šarafa, što znatno ugrožava sigurnost upravljanja vozilom, a što je Pravilnikom o tehničkom pregledu vozila na cesti kategorizirano kao opasan tehnički nedostatak", naveli su iz policije.

Nadalje, kako su dodali, utvrđen je istek periodičnog pregleda vatrogasnog aparata dok su kod šezdesettrogodišnjeg vozača, državljanina BiH, utvrđene nepravilnosti s obzirom na to da je prekoračio dozvoljeno neprekidno vrijeme upravljanja te je pritom u tahografskom uređaju imao umetnutu tuđu karticu vozača.

Zbog počinjenih prekršaja vozaču je izdat prekršajni nalog od 1.340 eura i 66 eura troškova postupka, dok je na teret pravne osobe izdat prekršajni nalog od 4.750 evra, te je autobus zbog neispravnosti isključen iz saobraćaja.

Za vrijeme kontrole, kako navode iz policije, u vozilu je bila i žena, članica posade autobusa, kojoj je naplaćena kazna od 30 eura zbog "prekršaja iz Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prevozu".

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.