7.11.2023. 17:30
0
Nova runda pregovora Srbije i Kosova moguća 16. novembra
Naredna runda pregovora Srbije i Kosova biće održana sljedeće sedmice a izvori u Evropskoj uniji (EU) rekli su danas za Radio Slobodnu Evropu (RSE) da je 16. novembar mogući datum sastanka glavnih pregovarača.

Specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak je u pisanoj izjavi za RSE potvrdio da naredni susret glavnih pregovarača Srbije i Kosova nije otkazan i da postoji njihova saglasnost o datumu kada će biti održan, ali nije precizirao datum.

On je rekao da je postojala ideja da se sazove sastanak ove sedmice, odnosno danas, ali da je "kosovska strana iznijela veoma validan i relevantan zahtjev za odlaganje sastanka koji je fasilitator, EU, prihvatio".

Lajčak je prošle sedmice najavio da će ubrzo sazvati susret na nivou glavnih pregovarača. Potom se o tome oglasio i glavni pregovarač iz Srbije Petar Petković koji je rekao da je planiran sastanak otkazan jer je to, prema njegovim riječima, odbila kosovska strana.

Lajčak je u današnjoj pisanoj izjavi objasnio da se svi sastanci u okviru dijaloga sazivaju na datume koji su pogodni za obje strane te da se datumi objavljuju tek kada obje strane potvrde da prihvataju.

Prema izvorima RSE unutar EU, niko od Lajčakovih sagovornika nije dobio tekst statuta na papiru.

Kako ti izvori objašnjavaju, specijalni predstavnik za dijalog je predstavnicima opozicije tokom razgovora u Prištini 7. novembra, samo "usmeno objasnio sadržaj dokumenta".

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.