19.12.2023. 13:17
0
Dvojica pripadnika srpskih jedinica prijavljeni zbog ratnog zločina u Vukovaru
Zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva s vukovarskog područja policija je krivično prijavila dvojicu bivših pripadnika srpskih paravojnih snaga Marka Crevara i Darka Fota koji trenutno nisu dostupni hrvatskim vlastima.

Hrvatska policija je, ne otkrivajući identitete, izvijestila da su nakon kriminalističkog istraživanja, Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku kazno prijavili dvojicu nedostupnih osumnjičenika rođenih 1964. i 1959. godine.

Terete ih da su tokom Domovinskog rata, zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih snaga, sedmoricu civila s područja grada Vukovara i šire okolice, u septembru 1991. "teško fizički zlostavljali i nanosili im povrede tjelesnog integriteta te učestvovali u radnjama koje su dovele do njihova usmrćivanja", prenosi Hina.

Crevar je također osumnjičen i da je protuzakonito zatvorio 14 hrvatskih civila s područja Vukovara.

Policija ističe da ih je prinuđivao na rad i pri tome ih teško fizički zlostavljao, nanosio im "povrede tjelesnog integriteta te učestvovao u radnjama koje su dovele do usmrćivanja pet civila, pri čemu se za posmrtnim ostacima njih troje još uvijek intenzivno traga".

Ravnateljstvo policije u saopćenju je navelo da više detalja neće iznositi zbog zaštite digniteta žrtava.

 
Vukovar
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.