26.12.2023. 10:08
0
Srbija od 1. januara dopušta promet automobilima s tablicama Kosova
FOTO: n1
Vlada Srbije donijela je odluku da omogući slobodu kretanja za sva vozila sa Kosova, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković.

Petković je naglasio da će na svim graničnim i administrativnim prijelazima biti istaknuta izjava o odricanju odgovornosti.

Kako je navedeno u tekstu odricanja od odgovornosti objavljenom na stranici Vlade Srbije, dozvoljavanje svim vozilima da učestvuju u saobraćaju na putevima vrši se isključivo iz praktičnih razloga, kako bi se olakšao položaj pojedinaca i omogućila njihova sloboda kretanja i ne može se tumačiti kao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti, ne prejudicira određivanje konačnog statusa i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda da odstupi od prava zagarantovanih Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Odluka će se primjenjivati od 1. januara.

Petković je dodao da su na ovaj način zaštitili prava "našeg naroda na Kosovu i omogućili slobodu kretanja."

- Nismo prešli crvene linije u očuvanju nacionalnog integriteta i suvereniteta - rekao je on, saopćila je Vlada Srbije.

Na istoj sjednici Vlade donesena je obavezujuća odluka za sve - da ne bude prelaska crvenih linija.

- Danas smo na sjednici Vlade usvojili posebnu odluku o principu, pristupu i stavu da je predsjednik Srbije, kao i cijela Vlada, dužan da se jasno i nedvosmisleno drži naših crvenih linija u pregovorima i dijalogu, apsolutno poštujemo suverenitet i teritorijalni integritet, kao što je i do sada činjeno - rekao je Petković.

Dodao je da je to važna i značajna odluka koja jasno i nedvosmisleno kaže da nema priznanja Kosova i članstva u UN-u, kao i na organizacije i agencije sistema Ujedinjenih nacija.

- Registarske tablice koje smo omogućili, kao i prije godinu dana, lične karte, nisu simbol državnosti - rekao je Petković i podsjetio da u svijetu postoje brojni primjeri da se u jednoj zemlji koriste različite tablice, kao npr. Kina i Hong Kong, radi se o kineskoj državi.

Dodao je da takav primjer postoji u Italiji, gdje različite regije koriste različite ploče.

Petković je rekao da nije tajna da 99 posto Srba koristi RKS tablice, jer je to jedini način da se živi, preživi i kreće.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.