9.1.2024. 17:55
0
Pula izgubila "bitku" sa narodnjacima: Organizatori će tražiti veliku odštetu
FOTO: ilustracija
Narodnjački pjevač Duško Kuliš trebao je u martu prošle godine zajedno s nekolicinom drugih kolega uključujući Dragana Kojića Kebu i Anu Bekutu nastupati u Puli. Koncert se trebao održati u Domu sportova, prostoru koji pripada Gradu Puli. Pulski gradonačelnik Filip Zoričić odlučio je zabraniti taj koncert jer se, prema njegovim riječima, “ne uklapa u svjetonazor Puležana”, izazivajući time salve kritika i negodovanja kako svojih kolega u opoziciji, tako i građana.

Cijeli slučaj završio je na sudu, koji je jučer donio presudu u korist organizatora koncerta, javlja Index.

Iz Grada Pule su prvenstveno naglašavali da je razlog zabrane koncerta neplaćanje avansa na vrijeme, što je sud kao razlog odbio jer u ugovoru neplaćanje avansa na vrijeme nije navedeno kao razlog za raskid ugovora.

U vrlo opsežnom obrazloženju presude stoji da predmetni ugovor sadržava rok uplate avansa (najkasnije do 15. prosinca 2022.) i preostalog iznosa do ukupne cijene (najkasnije sedam dana prije početka koncerta), ali da nema odredbe kojom bi bile predviđene posljedice neisplate predujma (avansa) zakupnine u ugovorenom roku, niti sadržava neku drugu odredbu koja bi ukazivala da je rok isplate te cijene bitan sastojak ugovora, navodi se.

Grad će morati platiti 300 eura sudskih troškova, a advokat koji zastupa organizatore, Srđan Simić, kazao je Indexu da su presudom zadovoljni, ali da će ići u novu tužbu, odnosno da će tražiti odštetu koja bi mogla ići i do 30 hiljada eura. 

“Stranka je presudom zadovoljna, takav ishod se očekivao i tome smo se nadali. Nisam dobio potvrdu da će se Grad žaliti na presudu, ali pretpostavljam da hoće. Iz njihovog dosadašnjeg držanja na sudu, za očekivati je da će se žaliti. Podnijet ćemo novu tužbu, ovaj put za naknadu štete.

Ako presuda postane pravomoćna, znat ćemo da je firma ‘‘Pula usluge i upravljanje‘‘ prekršila ugovor pa će se na sljedećoj parnici isključivo raspravljati o naknadi štete. Zarada je izgubljena, mogu procijeniti da se radi o oko 30 hiljada eura s obzirom na cijenu i prodaju karata, troškove i sve ostalo što se moralo poduzeti pri organizaciji koncerta. Gruba procjena je da bi im, nakon plaćanja svega, ostalo oko 30 hiljada eura”, rekao je za Index odvjetnik Srđan Simić.

(Aldin B.)

Pula
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.