10.3.2024. 9:00
0
Ubistvo Edmonda Mustafe u Baru: U Crnoj Gori je od 2010. bilo 57 mafijaških likvidacija
Tišinu u crnogorskom podzemlju prekinuo je krajem prošlog mjeseca rafal iz automatske puške, usred bijela dana, u centru Bara.

Ubistvo Edmonda Mustafe podsjetilo je na krvave obračune kojima su stanovnici Crne Gore svjedočili godinama.

Od 2010. godine, kako je za RTCG saopšteno iz policije, bilo je 57 mafijaških likvidacija. Gotovo polovina tih slučajeva i dalje je neriješena - njih 27.

Kako kaže novinar Radmilo Tadić, policija često ima saznanja ko je izvršio ili naručio zločine, ali nema dokaze. S druge strane, advokat Božo Prelević navodi da dokazi mogu biti uništeni.

- Neko ne smije da svjedoči, policija nekad neće da istražuje ili tužilac neće. Sva ta tri razloga su prisutna i u Crnoj Gori i u Srbiji i doveli su do toga da crnogorski klanovi budu dva glavna regionalna klana u ovom dijelu Evrope - poručio je on.

Ostat će upamćena 2016. godina sa sedam likvidacija u obračunima klanova. One su i dalje enigma. O čak četiri je sada ubijeni Edmond Mustafa tvrdio da ima informacije.

Mada je njegov, kako se sumnja, egzekutor Dino Ibrahimović uhapšen za samo pola sata, pitanje je da li istražiteljima glavno tek predstoji.

- Sve zavisi od postupka. Može da motiv bude lični i da nema nalogodavca. Postoji zavjet šutnje. Često ti ljudi koji su uhapšeni zbog takvih djela ne govore ništa, jer su ucijenjeni - ističe Tadić.

No, kod istražitelja su mnogi neriješeni predmeti iz ranijeg perioda. Osim kokaina, i cigarete su, čini se, bile gorivo raznim interesima, strahu i osvetama. A plodnog tla i potpore, sudeći po riječima sagovornika RTCG, nije nedostajalo.

Javnost itekako pamti ubistva policijskog funkcionera Gorana Žugića 2000., funkcionera Službe državne bezbjednosti Darka Raspopovića 2001., urednika lista "Dan" Duška Jovanovića 2004., te policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, avgusta 2005.

Organizovani kriminal nije od jučer. Bit će ga uvijek. Samo je pitanje koliko je jak u odnosu na državu, u kojoj se likvidiraju urednik dnevnog lista i policijski funkcioneri, kradu cigarete iz carinske zone, kokain pronalazi na vojnom brodu, ubija osuđenik u zatvoru, kopa tunel do dokaznog materijala, i dešava još mnogo, mnogo toga.

(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.