2.5.2024. 20:16
0
Srbija dobila novu Vladu, ministri će biti Vučićevi prijatelji i puleni
Sa 152 glasa "za", 61 protiv i bez suzdržanih, poslanici Skupštine Srbije javnim glasanjem izglasali su novu Vladu Srbije. Prethodno je većinom glasova odlučeno da će se o programu Vlade glasati javno.

Skupštinska rasprava o novoj Vladi trajala je danas duže od šest sati. Nakon glasanja, slijedi polaganje zakletve, čime počinje njen mandat.

Mandatar za sastav Vlade Srbije i lider vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević izjavio je jučer tokom izlaganja ekspozea u Skupštini Srbije da članstvo u EU ostaje strateški cilj.

- Punopravno članstvo u EU ostaje strateški cilj Srbije - rekao je Vučević, te dodao da se "ne može ignorisati činjenica da se proces opterećuje novouvedenim političkim kriterijumima".

Naveo je da su očekivanja EU vezana za to da se Srbija "ponizi" priznavanjem nezavisnosti Kosova i pridruži sankcijama protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Vučević je dodao da će Srbija učiniti sve da spriječi prijem Kosova u Vijeće Evrope iako su joj, kako je rekao, šanse male.

Vlada Srbije formirana je četiri i po mjeseca od vanrednih parlamentarnih izbora, na kojima su naprednjaci osvojili natpolovičnu većinu u republičkoj skupštini. Rok za izbor nove Vlade je 6. maj.

Predsjednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas je ocijenio da je predloženi kabinet mandatara Miloša Vučevića "nebitan", kao i prethodne Vlade koje je predvodila Ana Brnabić, jer "sve odluke u Srbiji donosi Aleksandar Vučić".

- Sve Vlade od 2012. godine su Vučićeve i sve su nebitne jer odluke donosi samo on - ustvrdio je Đilas na sjednici Skupštine.

Istakao je kako nije slušao ekspoze mandatara, jer, kako je rekao, ono što tu piše "nema veze s realnim životom".

- Aleksandar Vučić i SNS su uspjeli nemoguće, da ne ispune nijedno obećanje koje su dali prije 2012. godine, počev od Kosova, preko istrage 24 sporne privatizacije, borbe protiv kriminala i korupcije.

Srbija je danas po zvaničnim podacima međunarodnih organizacija, prva u Evropi poslije Rusije i Bjelorusije po korupciji, šampion Evrope po inflaciji, a dug je porastao sa 15 na 35 milijardi - iznio je podatke Đilas.

Predsjednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miroslav Aleksić upozorio je da je u ekspozeu mandatara Miloša Vučevića borba protiv kriminala i korupcije "posljednja tačka".

- U ekspozeu Ane Brnabić u prvom mandatu borba protiv kriminala i korupcije bila je druga tačka, u drugom ekspozeu već je bila treća tačka, a u Vašem ekspozeu, gospodine Vučeviću, borba protiv kriminala i korupcije je posljednja.

Meni je jasno dokle će ići Vaša Vlada, dalje u kriminal. Borba protiv kriminala i korupcije Vam je zadnja rupa na svirali - naglasio je Aleksić, te dodao da ga predloženi kabinet podsjeća na "doba Slobodana Miloševića, SPS-a, radikala i JUL-a".

Za članove nove Vlade Srbije imenovani su:

Miloš Vučević - predsjednik Vlade;

Siniša Mali - prvi potpredsjednik Vlade i ministar finansija;

Ivica Dačić - potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova;

Irena Vujović - potpredsjednica Vlade i ministrica zaštite životne sredine i vodoprivrede;

Aleksandar Vulin - potpredsjednik Vlade;

Goran Vesić - ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture;

Dubravka Đedović Handanović - ministrica rudarstva i energetike;

Tomislav Momirović - ministar unutrašnje i vanjske trgovine;

Maja Popović - ministrica pravde;

Jelena Žarić Kovačević - ministrica državne uprave i lokalne samouprave;

Tomislav Žigmanov - ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog;

Bratislav Gašić - ministar odbrane;

Marko Đurić - ministar vanjskih poslova;

Tanja Miščević - ministrica za evropske integracije;

Slavica Đukić Dejanović - ministrica prosvjete,

Adrijana Mesarović - ministrica privrede;

Aleksandar Martinović - ministar poljoprivrede;

Zlatibor Lončar - ministar zdravlja;

Nemanja Starović - ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja;

Milica Đurđević Stamenkovski - ministrica za brigu o porodici i demografiju;

Zoran Gajić - ministar sporta;

Nikola Selaković - ministar kulture;

Milan Krkobabić - ministar za brigu o selu;

Jelena Begović - ministrica nauke, tehnološkog razvoja i inovacija;

Husein Memić - ministar turizma i omladine;

Dejan Ristić - ministar informisanja i telekomunikacija;

Darko Glišić - ministar za javna ulaganja;

Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukorlić, Nenad Popović i Tatjana Macura - ministri bez portfelja.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.