14.5.2024. 22:16
0
Zaplijenjena veća količina naoružanja i municije u Zvečanu, uhapšen bivši policajac
FOTO: KOSSEV
Zvaničnici policije Kosova su saopštili večeras da su u u okolini Zvečana, prema mjestu Rudare, zapljenjene "značajne količine oružja" za koje se sumnja da je tu ostalo poslije napada 24. septembra 2023. u Banjskoj, u opštini Zvečan.

Direktor Policije Kosova Gazmend Hodža i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja su saopštili da je to oružje zaplijenjeno u racijama.

Hodža je tokom obraćanja javnosti rekao da je policija dobila informacije od građana i Kosovske obavještajne agencije (KOA).

Kazao da se među zaplijenjenom opremom nalazi blizu 1.500 komada municije, deset “dugačkih cijevi”, 62 šok-bombe, eksploziv, radio-veze, napunjeni i prazni spremnici i uniforma srbijanske vojske.

Dodao je da je jedna osoba, bivši pripadnik kosovske policije, privedena na razgovor, jer se sumnja da je povezan sa oružjem koje je pronađeno u blizini njegove kuće.

Od napada 24. septembra u Banjskoj, kosovske vlasti su više puta predstavile oružje koje je zaplijenjeno na sjeveru Kosovu.

U septembru 2023. oružana grupa Srba napala je kosovsku policiju u Banjskoj, ubivši narednika Afrima Bunjakua, dok su u razmjeni vatre ubijena tri napadača.

Kosovo smatra Srbiju odgovornom za organizovanje i izvođenje napada, što Beograd negira.

Odgovornost za napad preuzeo je bivši potpredsjednik Srpske liste, Milan Radoičić.

Međunarodna zajednica je više puta zatražila da odgovorni za napad budu izvedeni pred lice pravde.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.