19.6.2016. 12:14
0
Okinawa: Desetine hiljada Japanaca tražilo zatvaranje američkih vojnih baza
Demonstranti, prema procjenama njih 65.000, izrazili su bijes protiv SAD nakon što je bivši marinac zaposlen u vojnoj bazi u Okinawi u aprilu navodno silovao i ubio jednu lokalnu djevojku.

Desetine hiljada demonstranata okupilo se danas u Nahi, glavnom gradu otoka Okinawe kako bi protestovali protiv tamošnjih američkih vojnih baza i krivičnih djela američkog vojnog osoblja u toj regiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Demonstranti, prema procjenama njih 65.000, izrazili su bijes protiv SAD nakon što je bivši marinac zaposlen u vojnoj bazi u Okinawi u aprilu navodno silovao i ubio jednu lokalnu djevojku.

Slučaj je intenzivirao dugogodišnji animozitet prema američkim vojnim bazama u toj regiji, popularnom japanskom turističkom odredištu. 
Protest, organizovan u parku u gradu Naha na velikoj vrućini, od koje su se mnogi štitili kišobranima, započeo je minutom šutnje u znak sjećanja na žrtvu ubistva, 20-godišnju Rinu Shimabukuro.

Desetine hiljada demonstranata formirali su lanac oko glavne zračne baze Sjedinjenih Američkih Država u znak protivljenja američkom vojnom prisustvu u Japanu. Transparentima su jasno poručili: "Ne silujte Okinawu", "Zatvorite sve vojne baze".

Protest, u organizaciji lokalnih sindikata i grupe građana, protekao je mirno i nije bilo nikakvih izvještaja o hapšenjima i incidentima.

Američke vojne baze zauzimaju oko 20 posto površine Okinawe, sa 30.000 stacioniranih vojnika. Nakon Drugog svjetskog rata Okinawa je bila pod američkom upravom (potvrđenom 1951. mirovnim ugovorom) do 1972., kada je vraćena Japanu. Postala je jedno od glavnih američkih vojnih uporišta na Pacifiku. SAD je na Okinawi izgradio više zračnih i pomorskih vojnih baza, poligona što je izazvalo velika protivljenja lokalnoga stanovništva. 

 
(Anadolu Agency)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.