27.7.2016. 9:35
0
Analitičari poručuju: Mentalni poremećaj kod svih napadača u Njemačkoj
Psihološka nestabilnost faktor je koji povezuje četvoricu muškaraca koji su prošle sedmice počinili napade u Njemačkoj, rekla je grupa analitičara rizika , dodajući da ima "malo razloga" za strah od velikoga organiziranog terorističkog napada u Berlinu.

Napad nožem i sjekirom u bavarskome vozu, masovna pucnjava u Muenchenu, napad nožem u Reutlingenu i napad bombaša samoubice u Ansbachu, svi počinjeni prošle sedmice u južnoj Njemačkoj, imaju malo toga zajedničkoga, zaključuje grupa za kontrolu rizika sa sjedištem u Londonu  u svom izvještaju, navodi Hina.

"Čini se da sva četvorica napadača imaju mentalne poremećaje koji su rezultat njihove pozadine. Sve veća opća nestabilnost čini se da takvim osobama olakšava da se izraze kroz nasilje", navodi grupa.

Svi zločini počinjeni su "u svrhu potpirivanja tenzija u zemlji i ubrzavanja polarizacije njemačkoga društva", stoji u izvještaju.

Uprkos dosad nezabilježenom strahu u Njemačkoj od vala terorističkih napada poput onih u Francuskoj, viši analitičar David Lea rekao je da "ima malo razloga vjerovati da će sljedeći veliki organizirani teroristički napad ... pogoditi Berlin".

Analitičari smatraju da je samoubilački napad u Ansbachu najveći razlog za brigu, jer je napadač koristio sofisticiranu eksplozivnu napravu, te navode da je taj napadač možda imao saveznike ili potporu terorističke mreže.

Petnaest ljudi bilo je ozlijeđeno u napadu na ulazu na muzički festival u nedjelju. Većinu njih pogodile su krhotine eksplozivne naprave koju je u ruksaku nosio 27-godišnji napadač.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.