20.11.2016. 22:10
0
Merkel potvrdila da želi reizbor na mjesto kancelarke: Ovo će biti najteži izbori od ujedinjenja Njemačke
Njemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je večeras da će se ponovo kandidovati na mjesto čelnice vlade na općim izborima naredne godine što bi bio njen četvrti mandat

Nakon što su ovu informaciju danas objavili njemački mediji, Merkel je na konferenciji u Berlinu, a nakon sastanka sa čelnicima njene Demokršćanske partije (CDU), potvrdila da će tražiti reizbor. 

"Ovi izbori bit će najteži nego ikada ranije, barem od ujedinjenja Njemačke", istakla je Merkel.

Polarizaciju njemačkog društva i sigurnosne prijetnje uslijed izbjegličke krize Merkel je nazvala važnim izazovima Njemačke. 

Izrazila je zabrinutost zbog sve veće podrške koja se daje desničarskim pokretima u Njemačkoj, ali i Evropi, tvrdeći da će i dalje nastaviti braniti liberalne i demokratske vrijednosti. 

"Demokratija, slobode, poštivanje vladavine prava, dostojanstvo svakog ljudsko bića bez obzira na porijeklo, boju kože, religiju, spol, seksualnu orijentaciju ili političko opredjeljenje. To ću nastaviti podržavati", rekla je njemačka kancelarka. 

Njena stranka protekle dvije i pol godine dobila je oštre kritike od desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) najviše zbog politike Merkelove prema izbjeglicama. 

Njemačka je prošle godine primila rekordnih 890.000 izbjeglica, većinom Sirijaca, Iračana i Afganistanaca. 

Uprkos kritikama, ankete pokazuju da Merkelova kotira dobro i da ima podršku većine Nijemaca. 

Prema anketi njemačkog sedmičnog lista "Bild am Sonntag", 55 posto građana podržava njenu kandidaturu 2017. godine, dok ih se 39 posto protivi.



(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.