25.2.2017. 12:00
0
Meksiko uzvraća udurac Trumpu: Povećat ćemo porez na američku robu
Ministar vanjskih poslova Meksika Luis Videgaray izjavio je kako bi njegova zemlja mogla uzvratiti na potez predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa koji planira jednostrano povećati poreze radi finansiranja izgradnje zida duž granice sa Meksikom.


Kako prenosi BBC, Videgaray se u intervjuu za jednu radio stanicu osvrnuo na Trumpovu odluku da se poveća porez na robu koja se uvozi iz Meksika, radi finansiranja gradnje zida.

Videgaray je kazao kako bi meksička administracija mogla povećati poreze na američku robu koju ova zemlja izvozi u Meksiko.

On je kazao kako njegova zemlja vjeruje u slobodnu trgovinu, no, kako je istakao, u slučaju da bude povećan porez na uvoznu robu iz Meksika, biće primorani da uzvrate udarac. Naglasio je također kako njegove riječi ne treba shvatati kao praznu priču.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je 20. januara stupio na dužnost predsjednika SAD-a i tokom prve sedmice svog mandata potpisao je niz odluka koje je obećao tokom kampanje. Jedna od odluka koja je pokrenula brojne rasprave jeste i "gradnja zida duž granice s Meksikom", koji je Trump najavio s ciljem onemogućavanja ulaska ilegalnih migranata iz Meksika u SAD, te sprečavanje krijumčarenja droge.

Trump je izjavio kako će meksičke vlasti snositi troškove za izgradnju zida na granici, na što je predsjednik ove zemlje, Enrique Pena Nieto, odgovorio kako Meksiko neće snositi nikakve troškove, te je odbio doći na sastanak s Trumpom, koji je ranije zakazan.

(Anadolu Agency/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.