17.7.2018. 11:48
0
Izrael zatvorio prijelaz s pojasom Gaze, stopirano prebacivanje gasa i goriva
Izrael je u utorak zatvorio svoj jedini kargo prijelaz s pojasom Gaze, u reakciji na neprijateljske činove Hamasa čak i nakon što je pristao na prekid vatre koji bi okončao intenzivne 24-satne borbe.
Ministar odbrane Avigdor Lieberman izjavio je da će  Izrael prestati da prebacuje gas i gorivo preko prijelaza Kerem Shalom do naredne nedjelje, ali će omogućiti prebacivanje hrane i esencijalnih lijekova preko prijelaza. Također je rekao da će Izrael pojačati pomorsku blokadu Gaze smanjujući limit Palestincima sa šest na tri nautičke milje od obale.

Čak i nakon što su Hamasovi vladari Gaze pristali na primirje u subotu navečer, zapaljivi zmajevi i baloni nastavili su da dolaze iz pravca Gaze prema Izraelu nanoseći štete obradivim površinama.

Izrael je napao Hamasove mete u subotu, u svom najintenzivnijem bombardovanju od rata iz 2014. godine, dok su militanti ispalili desetke raketa prema Izraelu zaustavljajući svakodnevni život u regiji. Dvojica palestinskih tinejdžera ubijena su u izraelskom zračnom udaru po gradu Gazi, dok su četiri Izraelca ranjena od rakete koja je pala na stambeni prostor u Sderotu.

Izrael tvrdi da nema interesa da bude uvučen u novi rat s Hamasom, ali naglašava da neće tolerisati kampanju militanata da puštaju zapaljive zmajeve i balone koji izazivaju požare i nanose štete izraelskim obradivim površinama.

Izrael i Egipat održavaju blokadu Gaze više od decenije u pokušaju da oslabe Hamas. Blokada je izazvala strahovite ekonomske posljedice. Izrael tvrdi da je pomorska blokada neophodna kako bi zaštitio svoje građane od krijumčarenja oružja.

Nasilje tokom vikenda uslijedilo je nakon skoro svakosedmičnih demonstracija duž granice koje orgnizira Hamas u znak protesta protiv izraelsko-egipatske blokade Gaze. Više od 130 Palestinaca ubijeno je u izraelskoj vatri otkako su protesti izbili 30. marta.

Izrael tvrdi da brani svoju suverenu granicu i optužuje Hamas da koristi proteste kao pokriće za pokušaj proboja kroz graničnu ogradu i napade na izraelske civile i vojnike, prenosi Associated Presss.

(Fena/Alen Avdić)
GazaIzrael
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.