12.8.2018. 12:40
0
Preminuo dobitnik Nobelove nagrade za književnost V.S. Naipaul
Dobitnik Nobelove nagrade za književnost, britanski pisac V.S. Naipaul, preminuo je u 85 godini, objavila je njegova porodica.

- On je preminuo okružen onima koje je volio i s kojima je proveo život ispunjen divnom kreativnošću i predanim radom - navodi njegova supruga Lady Naipaul u saopćenju.

Ona ga je opisala kao "diva u svemu što je postigao".

Vidiadhar Surajprasad Naipaul napisao je više od 30 knjiga i dobitnik je Nobelove nagrade za književnost u 2001.

Rođen u Trinidadu kao sin indijskog civilnog službenika, on je studirao englesku književnost na univerzitetu Oxford prije nego što je zasnovao život u  Engleskoj.

On je, međutim, proveo veći dio života putujući i postao je simbol savremene nevezenosti za svoju zemlju.

Dodjeljujući mu Nobelovu nagradu, Švedska kraljevska akademija saopćila je da je on "književni navigator sa svojim stilom koji nije imao premca u savremenoj književnosti".

Mnoga od njegovih djela bave se traumama postkolonijalnih promjena.

Jedan od njegovih prvih romana bila je poluautobiografska knjiga "A House for Mr Biswas" koja govori o skoro nemogućem zadatku indijskih imigranata na Karibima koji pokušavaju da se integriraju u društvo istovremeno čuvajući svoj identitet.

On je bi jedan od prvih dobitnika Bookerove nagrade, vodeće britanske književne nagrade, u 1971. godini za roman "U slobodnoj državi".

Naipaul je bio otvoreni kritičar javnih ličnosti tokom svoje karijere, upoređujući bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira s piratom na čelu socijalne revolucije, prenosi dpa.

 (FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.