5.10.2018. 12:46
0
Nadia Murad i Denis Mukwege dobitnici Nobelove nagrade za mir
Kongoanski doktor Denis Mukwege i Jazidi aktivistica Nadia Murad u petak su dobili Nobelovu nagradu za mir za 2018. zbog njihovih napora u borbi protiv seksualnog nasilja u sukobima šrom svijeta.
Dvojac je nagrađen "zbog njihovih napora na okončanju korištenja seksualnog nasilja kao oružja u ratu", izjavila je predsjedavajuća Nobelovog komiteta Berit Reiss-Andersen objavljujući dobitnike na ceremoniji u Oslu.

- Mirniji svijet može se ostvariti samo ako žene i njihova temeljna prava i sigurnost budu priznati i zaštićeni u ratu - kazala je. 

I Mukwege i Murad predvode borbu protiv globalne pošasti koja se proteže daleko van granica svakog pojedinog sukoba, kao što je pokazao pokret u ekspanziji #MeToo.

Mukwege (63) nagrađen je zbog dvodecenijskog rada na pomaganju ženama da se oporave od nasilja i trauma seksualnog zlostavljanja i silovanja na ratom zahvaćenonm istoku Demokratke Republike Kongo.

Žene, djeca, pa čak i bebe stare samo nekoliko mjeseci među pacijentima su koje je Mukwege liječio u bolnici Pani koju je osnovao u 1999. u pokrajini Južni Kivu među desetinama hiljada žrtava silovanja.

Poznat kao "čudesni liječnik", on je glasni kritičar zlostavljanja žena tokom rata i također je opisao silovanje kao "oružje za masivno uništenje". 

Pored Mukwegea, komitet je nagradio Murad, 25-godišnju Iračanku iz zajednice Jazida koju su u 2014. oteli militanti Islamske države i provela je tri mjeseca kao seksualna robinja u njihovom zatočenju prije nego što je uspjela pobjeći.

Denis Mukwege i Nadia Murad založili su ličnu sigurnost hrabro se boreći protiv ratnih zločina i tražeći pravdu za žrtve - saopćio je norveški Nobelov komitet.

- Oni su stoga promovirani zajedništvom zemalja kroz primjenu principa međunarodnog prava - navodi komitet.

Nakon što je odgođena dodijela ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost po prvi put u više od 70 godina zbog seksualnog skandala u Švedskoj kraljevskoj akademiji, današnja nagrada za mir najviše se očekivala u ovoj godini.

Ukupno 331 pojedinac i organizacija nominirani su za uglednu nagradu za mir - skoro rekordan broj. 

Nagrada će biti uručena na ceremoniji u Oslu 10. decembra, na godišnjicu smrti iz 1896. godine tvorca nagrade Alfreda Nobela, švedskog filantropa i naučnika, prenosi AFP.

(Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.