12.8.2019. 20:12
1
Rusi priznali: U eksploziji nuklearnog reaktora poginulo pet naučnika
Neuspješno lansiranje rakete koje je prošle sedmice rezultiralo eksplozijom u kojoj je smrtno stradalo pet naučnika na ruskoj obali Bijelog mora, najvjerovatnije je bilo rezultat kvara na malom nuklearnom reaktoru, rekao je Vjačeslav Solovjev, vodeći funkcioner instituta u kojemu su radili naučnici.

Institut radi na malim izvorima energije koji koriste radioaktivne materijale, uključujući fuzijske i radioizotopne materijale, te su uz korištenje ministarstva odbrane, namijenjeni i civilnoj uporabi, javlja "Bloomberg".

Naučnici koji će danas biti pokopani, bili su smatrani nacionalnim herojima i elitom Ruskog saveznog nuklearnog centra, potvrdio je direktor instituta Valentin Kostjukov u videosnimku iz Sarova, grada pod velikim mjerama bezbjednosti udaljenom 400 km od Moskve.

Do eksplozije je došlo 8. avgusta tokom testiranja rakete na izotopni pogon nedaleko od morske obale u ruskoj arktičkoj regiji Arhangelsku, potvrdila je tokom vikenda ruska državna nuklearna kompanija Rosatom.

Ministarstvo je najprije saopštilo da su u nesreći stradala dva naučnika, pritom ne spominjući nuklearno obilježje tragedije.

Eksplozija malog nuklearnog reaktora dovela je do kratkotrajnog povišenja radioaktivnosti u obližnjem gradu Severodvinsku. Taj podatak kratkotrajno je bio objavljen na zvaničnim stranicama lokalne uprave, nakon čega je povučen i ruske vlasti su izjavile da je nivo radijacije u granicama normale, ne dajući pritom više detalja o nesreći. 

Vijesti o eksploziji dovele su do velike potražnje za jodom u obližnjim gradovima i mjestima jer se smatra da taj hemijski element može spriječiti da štitna žlijezda dođe u dodir s radijacijom.

Norveška je takođe pojačala praćenje radijacije unutar svojih granica, ali pritom nije zabilježeno ništa neobično, a mala je vjerovatnoća da radijacija bude detektovana i u Finskoj.

U ruskim se medijima nagađa se da je testirano oružje bilo prototip rakete SSC-X-9 Skyfall, u Rusiji poznatije pod imenom Burevestnik. Riječ je krstarećoj raketi na nuklearni pogon koju je Vladimir Putin predstavio svijetu tokom svog obraćanja naciji prošle godine.

Nastavak tragedija 
Spomenuti incident uslijedio je nakon serija masovnih eksplozija u vojnom skladištu u Sibiru protekle sedmice u kojima je smrtno stradalo 13 osoba, a 16.500 ljudi bilo prisiljeno da napusti domove.

Četrnaest ruskih mornara poginulo je u požaru koji je u julu izbio u nuklearnoj podmornici u Barentsovom moru. Spomenuti incident ruske vlasti su takođe najprije odbile da komentarišu, kasnije ustvrdivši da su "hrabri mornari dali svoje živote kako bi spriječili katastrofu globalnih razmjera", prenosi Index.hr.



(Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.