23.8.2019. 20:21
0
''Svijetu je potrebna ova šuma. Potrebna je nama i našoj djeci"
Dok požari bjesne u Amazoniji, pripadnici autohtonog brazilskog plemena Mura zavjetovali su se da će do posljednjeg atoma snaga braniti svoju zemlju.

Najveća šuma na svijetu, Amazonija je značajno skladište ugljenika koji usporava tempo globalnog zagrevanja, piše BBC i dodaje da je zovu i plućima planete, jer osim apsorpcije CO2, ona obezbjeđuje 20 odsto svjetskih zaliha kiseonika.

Također, Amazonija je i dom za oko tri miliona vrsta biljaka i životinja i dom za oko milion autohtonih stanovnika.

"Ovo je potpuno uništenje. Ako treba, daću posljednju kap krvi kako bih spasio ovu šumu“, rekao je Raimundo Mura, pripadnik plemena Mura.

On je dodao da je svo drveće nekada bilo živo i imalo je pravo na to.

"Sada ljudi žele da ga unište. Mi ćemo pokušati da zaštitimo ovo područje, prirodu, drveće i životinje", dodao je.

Kako je rekao, njegovo pleme je godinama tu, dok još nije bilo struje ili pristupnih cesta.

"A sada se svaki dan suočavamo s krčenjem šuma i otimanjem zemlje. Tužni smo jer šuma konstantno umire", rekao je Handeh Vakana Mura, također pripadnik tog plemena.

"Već sada primjećujemo da se mijenja klima. Svijetu je potrebna ova šuma. Potrebna je nama i našoj djeci", rekao je, prenose Nezavisne.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.