24.8.2019. 16:46
0
Američki privrednici odbacili Trumpov poziv da napuste Kinu
Privredna komora SAD-a odbacila je danas poziv predsjednika Donalda Trumpa američkim kompanijama da "odmah počnu da tragaju za alternativom kineskom tržištu" uslijed tenzija izmedju dvije najveće ekonomije nakon najave Pekinga da će uvesti tarife na uvoz američke robe vrijedne 75 milijardi dolara.

Komora je pozvala administraciju predsjednika Trumpa i Kinu da se vrate pregovorima o zaključivanju sporazuma koji bi riješio problem sa transferom tehnologije, primjenom intelektualnog vlasništva, pristupom tržištu i globalno štetnim uticajem kineskih domaćih subvencija.

Nacionalna federacija malih trgovaca saopštila je danas da bi bilo nerealno da oni napuste Kinu. 

Federacija je napomenula da njene članice dugo šire svoj lanac snabdjevanja i da bi pronalaženje alternative bilo skupo i trajalo godinama. 

"Nerealno je da američki trgovci na malo napuste drugu privredu na svijetu", rekao je član David French i dodao da prisustvo američkih malih trgovaca u Kini omogućava da dođu do kineskih kupaca, a također i da razviju prekomorska tržišta, prenosi N1.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.