5.10.2019. 12:15
0
Trump zabranio ulazak migrantima koji ne mogu platiti zdravstveno
Predsjednik SAD Donald Trump potpisao je u petak uredbu kojom se suspenduje ulazak migrantima koji neće biti pokriveni zdravstvenim osiguranjem unutar 30 dana od ulaska u SAD ili nemaju novca sami platiti svoje zdravstvene troškove.

U uredbi koju je objavila Bijela kuća navodi se da neće uticati na mogućnost dobivanja azila ili izbjegličkog statusa. Mjera stupa na snagu 3. novembra, rečeno je.

Trump je smanjenje zakonite i nezakonite imigracije učinio centralnim pitanjem svog mandata. Njegova administracija prošli mjesec je rekla kako namjerava dopustiti da u fiskalnoj 2020. u SAD uđe samo 18.000 izbjeglica. To je najniža brojka u historiji modernog izbjegličkog programa.

“Budući da se naš zdravstveni sistem bori s izazovima prouzrokovanim time da se zdravstvena zaštita nije mogla naplatiti, američka vlada dodatno je otežala problem prihvaćanjem hiljada stranaca koji nisu iskazivali mogućnost plaćanja svojih zdravstvenih troškova”, rekao je Trump u uredbi, prenosi “Hina”.

Dodao je da se suspenzija primjenjuje samo na ljude koji u SAD nastoje ući s imigrantskom vizom.

U dokumentu se navode tipovi osiguranja koji se smatraju odobrenim, poput planova što ih finansiraju poslodavci i programa Medicare za starije.

Međutim, za osobe starije od 18 godina nije odobren Medicaid program za siromašne.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.