9.10.2019. 17:19
0
Dodijeljena zajednička Nobelova nagrada za hemiju: Dijele je dvojica Amerikanaca i Japanac
Švedska kraljevska Akademija nauka je dodijelila zajedničku Nobelovu nagradu za hemiju u 2019. godini Johnu B. Goodenough s Teksaškog univerziteta u Ostinu, SAD; Stanleyju Whittinghamu s Binghamton univerziteta u saveznoj državi Njujork, SAD i Akiri Yoshino s Univerziteta Meijo u Nagoji, Japan.

Zajedničku Nobelovu nagradu za hemiju su dobili za kreiranje i razvoj litijum-jonske baterije. Ova samopunjiva, jaka baterija lake težine se sada koristi u svemu, od mobitela do laptopa i električnih vozila.

Litijum-jonske baterije se globalno koriste za napajanje uređaja koji olakšavaju komunikaciju, učenje, posao, slušanje muzike i istraživanje.

Početak izumljivanja litijum-jonske baterije je započeo Whittingham 70-tih godina prošlog stoljeća, tokom krize s naftom. Whittingham je radio na metodama razvoja koje bi dovele do snabdijevanja energijom koja ne ovisi o fosilnom gorivu.

Džon Gudinaf je razvio metodu početkom 80-tih, a Akira Yoshino je napravio prvu litijum-jonsku bateriju koja je puštena na tržište 1985. godine.

Litijum-jonske baterije su revolucionizirala živote nakon što su se etablirale na tržištu 1991. godine. Položile su temelje za bežično društvo, nezavisno o fosilnom gorivu, i jedne su od najvećih doprinosa čovječanstvu.

John B. Goodenough je rođen 1922. godine u Jeni u Njemačkoj. Zvanje doktora je stekao 1952. godine na Univerzitetu u Chicagu. Whittingham je rođen 1941. godine u Velikoj Britaniji. Doktorsko zvanje je dobio 1968. godine na Univerzitetu u Oxfordu. Akira Joshino je rođen 1948. godine u Suiti u Japanu. Doktorsko zvanje je stekao na Univerzitetu u Osaki 2005. godine.

Visina nagrade koja će biti uručena njima trojici će biti oko 800 hiljada eura, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.