12.10.2019. 22:58
0
Džihadisti bježe iz zatvora, Kurdi preklinju za pomoć: "ISIS je oživio"
Uslijed turskih napada na Siriju, članovi obitelji boraca ISIS-a, koji se nalaze u kampu Al-Hol na sjeveroistoku zemlje pokušavaju pobjeći, javlja CNN.
U Al-Holu se trenutno nalazi oko 70.000 ljudi, uglavnom članova obitelji boraca ISIS-a, a snimka koja se pojavila pokazuje kaotično stanje koje vlada unutar kampa pod nadležnošću kurdskih snaga. 

U kampu vlada kaotično stanje, zarobljenici pokušavaju napasti zaštitare

Zapovjednik kurdskih Sirijskih demokratskih snaga Mervan Kamišlo izjavio je kako je jučer u kampu došlo do "neposluha civila" te da su tamošnji zatočenici pokušavali napasti zaštitare te da su rušili šatore.

Prema nedavnom izvještaju iz Pentagona nakon što su američki vojnici napustili kamp došlo je do širenja ISIS-ove ideologije.

Nemiri su došli nakon upozorenja SDF-a, glavnog partnera SAD-a u borbi protiv ISIS-a, da će da će vojni napadi Turske na sjeveroistočnoj granici Sirije otežati mogućnost kontrole nad teroristima u zatvorima i članovima njihovih obitelji u kampovima.

Pet boraca ISIS-a jučer pobjeglo iz zatvora Navkur

Nakon što je Turska jučer ispalila minobacače pokraj zatvora Navkur od tamo je pobjeglo pet boraca ISIS-a.

- Postoji realna opasnost da situacija izmakne kontroli - rekao je Mustafa Bali, glasnogovornik SDF-a te optužio Tursku da je oslobađanja ISIS-ovih zatvorenika dio njihove strategije.

Kurdi: Turska invazija oživjela je Islamsku državu

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima kažu da je turski napad na sjeveru Sirije oživio Islamsku državu te pozivaju savezničke zemlje koje su pomogle u borbi protiv džihadista da zatvore zračni promet turskim ratnim avionima.

Dužnosnik SDF-a Redur Helil rekao je na konferenciji za medije koju je prenosila televizija da SDF nastavlja suradnju s koalicijom predvođenom SAD-om u borbi protiv Islamske države iako se sada mora suočiti i s turskim napadom na sjeveru Sirije.


- Turska invazija više ne prijeti oživljavanju Daesha (Islamske države), već ih je oživjela i aktivirala njihove ogranke u Qamishliju, Hasaki i drugim područjima - rekao je Helil

Podsjetio i na eksplozije automobilskih bombi u oba grada protekloga dana.

- Još uvijek surađujemo s međunarodnom koalicijom u borbi protiv Daesha. Sada se borimo na dva fronta, na jednom protiv turske invazije, a na drugom protiv Daesha - dodao je Helil.

Poručio je da su borci SDF-a, koji su četiri godine štitili koalicijske snage u Siriji, sada "mučeni turskim ratnim zrakoplovima pred očima svojih saveznika" za koje je dodao da su ih "iznenada i bez prethodnog upozorenja napustili".

Riječ je o očitoj aluziji na američko povlačenje vojnika s dijela sirijske granice koja je sada na meti Turske.

- Mi ne želimo da šalju svoje vojnike na prve linije. Sve što mi želimo jest da zatvore svoj zračni prostor turskim avionima, a to vrlo lako mogu učiniti - rekao je Helil.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.