13.10.2019. 17:25
0
U Hong Kongu novi sukobi aktivista i specijalnih snaga
Prodemokratski orijentirani hongkonški aktivisti sukobili su se u nedjelju s pripadnicima specijalnih snaga u neredima koji su izbili u različitim dijelovima grada.

Oko podneva je u trgovačkom centru započelo nekoliko mirnih okupljanja. Nekoliko stotina ljudi skandiralo je "Sloboda Hong Kongu", ali kasnije poslijepodne su najzagriženiji aktivisti odjeveni u crno počeli uništavati trgovine i metro postaje te su na gradskim cestama postavili prepreke.

Policija, koja tvrdi da je koristila "minimalnu silu", na njih je bacila suzavac da bi ih rastjerala, a više desetaka je privela. Na tv-snimkama vide se užasnuti kupci kako se sklanjaju, a neki među njima su ozlijeđeni, prenose agencije.

Hongkonška policija, koja je svojedobno slovila kao "najbolja u Aziji", optužena je za korištenje pretjerane sile u obračunu s prosvjednicima te je izgubila povjerenje i poštovanje brojnih stanovnika Hong Konga.

Protuvladine prosvjede izazvao je u junu prijedlog zakona o izručivanju Kini, koji je u međuvremenu povučen, i zabrinutost da Peking potkopava građanske slobode, ali mnogi mladi također su ljuti zbog pretjerano visokih troškova života i nezaposlenosti.

Prijedlog zakona o izručenju omogućio bi da se ljude izručuje u Kinu radi suđenja na sudovima koje kontrolira Komunistička partija, unatoč tome što Hong Kong ima vlastiti pravosudni sustav.

Hong Kong je vraćen Kini 1997. po formuli "jedna zemlja, dva sustava" koja jamči slobode koje nemaju građani matične Kine.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.