16.10.2019. 21:21
0
Kralj pomilovao novinarku osuđenu za vanbračni seks i pobačaj
Marokanski kralj Muhamed VI pomilovao je Hadžar Raisuni, novinarku osuđenu za vanbračni seks i pobačaj.
Ona je osuđena prošlog mjeseca, a kralj je pomilovao i njenog zaručnika, doktora te dvojicu kolega.

Ovaj slučaj potaknuo je aktiviste za ljudska prava da djeluju. Inače, Raisuni je negirala sve optužbe, prenijele su svjetske agencije.

Aktivisti tvrde kako je ona bila meta policije i pravosuđa zbog svog rada za novine koje su kritizirale državu te zbog toga što je nećakinja istaknutog islamiste.

Podsjetimo, ona je u avgustu ove godine osuđena na godinu zatvora, jer je ilegalno pobacila nakon što je ostala trudna u vanbračnoj zajednici.

Prema zakonima Maroka, spolni odnosi izvan braka su krivično djelo. Pobačaj je, također, kriminaliziran u svim okolnostima, osim ako je ugroženo zdravlje trudnice i njen partner se saglasi s odlukom.
 
(Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.